Radek Sikorski și interceptările cu miros de … ambră

June 28, 2014

John Helmer

În luna martie, la Restaurantul Amber (Ambra) din Varșovia, considerând că se află într-un loc unde poate să vorbească liber, fără restricțiile impuse de îndatoririle diplomatice,  Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw (Radek) Sikorski a folosit o serie de remarci cu tentă sexuală și rasială referitoare la relația Poloniei cu SUA. Comunitatea internațională și mass-media au fost extrem de neplăcut surprinse, încât nimeni din afara Poloniei nu a dorit în primul moment să traducă (ad litteram) în engleză ”replicile licențioase”. În fapt, ca un realpolitik-man, Sikorski descrie ce a făcut gura metaforică a Poloniei cu organul sexual metaforic al guvernului SUA.

Sikorski vorbea cu Jacek Rostowski; asemeni lui Sikorski, Rostowski este un educat politician, simpatizant al naționaliștilor britanici, dar și până de curând ministru al finanțelor în Guvernul polonez curent al lui Donald Tusk. Cei doi au luat cina împreună imediat după ce Crimeea a votat să se alăture Federației Ruse și Guvernul SUA a anunțat prima rundă de sancțiuni. Înregistrarea care începuse să fie publicată de către ziarul săptămânal polonez „Wprost”, reproduce de asemenea unele glume spuse de Sikorski lui Rostowski, incluzând una despre un bărbat cu scleroza multiplă și care se supra-excită la un bordel.

 În fragmentul ce a scandalizat presa, Sikorski a spus: „Știi că alianța polonezo-americană nu este bună de nimic. Este ca o pătură aspră, dăunătoare, pentru că ea crează un sentiment fals de securitate. Rahat total! Vom intra în conflict cu nemții, cu rușii, și vom crede că totul este super pentru că le-am oferit americanilor un blow-job. Ratați! Ratați complet!” Pentru ultimul termen cu care și-a descris concetățenii, Sikorski a folosit cuvântul polonez „murzynskosc”. Etimologic, termenul insinuează sclavii negri. Reuters prezintă termenul ca având înțelesul literal de „persoană cu pielea închisă la culoare care lucrează pentru altcineva”.

Secretarul de Stat US, John Kerry (stânga) și Min. de Externe polonez Radek Sikorski

 Sursele poloneze confirmă că înregistrările sunt autentice. „Aparent, sunt 900 de ore de înregistrări în total, implicând diverși politicieni de top”, spune un reporter investigativ polonez. „Acum Wprost publică extrase din discuțiile respective. Înregistrările au fost realizate în ultimul an – sau chiar doi ani – în diverse restaurante de top din Varșovia; două din acestea au fost identificate până în acest moment”.

 Un bine cunoscut reporter din Varșovia, Piotr Nisztor, a obținut casetele de la o sursă pe care el o menține secretă. Apoi a aranjat publicarea lor cu Wprost, unde editorul principal este Sylwester Latkowski. Raportul publicației Wprost omite o parte a discuției și se centrează strict pe câteva idei principale. Discuția de la masa lui Sikorski a durat aproximativ două ore, dar fragmentele publicate până acum conțin între 15 și 30 de minute. Alte părți ale conversației, conform Wprost sunt fie greu de descifrat datorită zgomotului ambiental, fie pentru că editorii Wprost le judecă ca fiind mai puțin relevante pentru public. Wprost spune că toate fragmentele signifiante ale conversației, incluzând și părțile sexuale, au fost publicate deja.

 La întâlnirea de la restaurantul Amber (Ambra), Sikorski și Rostowski au discutat despre ce posturi în Comisia Europeană de la Bruxelles ar putea fi libere în cazul în care Sikorski va eșua în a câștiga postul baronesei Catherine Ashton ca Înalt Reprezentat al U. E. pentru Problemele Externe și Securitate Politică. Sikorski și soția sa, jurnalista de la Washington Anne Applebaum au marșat intens pentru obținerea acestui post după ce ministrul polonez de externe a eșuat să câștige girul SUA pentru a deveni noul Secretar General al NATO. Applebaum a comentat ca răspuns la expunerea lui Sikorski de către Wprost spunând: „Sunt surprinsă că presa poloneză nu întreabă cine trage sforile în acest „scandal”…miroase a tactică rusească de război”. Ministrul polonez de Externe spune că își rezervă comentariul până când va analiza întreaga casetă și transcrierea.

 Financial Times a lansat candidatura lui Sikorski în mod public pentru postul de Ministru de  Externe al UE în data de 24 mai. Primul Ministru polonez Donald Tusk a urmat apoi cu un anunț oficial privind intenția lui Sikorski de a o urma în funcție pe Ashton. Surse din Varșovia spun că pe atunci Sikorski era nesigur dacă poate conta pe sprijinul Primului Ministru britanic David Cameron.

 Cameron, spun susținătorii săi, a eșuat în a contracara alegerea lui Jean-Claude Juncker din Luxemburg pentru noul președinte al UE și în timpul acestui proces, a pierdut toate negocierile ce vizau alte posturi din Bruxelles pe care Juncker le-a oferit suporterilor săi. Cel mai probabil, candidatul care îi va urma lui Ashton acum, după cum sursele poloneze conced, este Ministrul Italian de Externe, Federica Mogherini.

 Reporterul Financial Times, Neil Buckley, a omis expletivele, glumele și, totodată, o parte din discuția de la Amber în care Sikorski și Rostowski atacă poltica britanică și pe Primul Ministru Cameron. Conform lui Rostowski, Cameron va scoate Marea Britanie din Uniunea  Europeană, dar va conserva un statut asociat ca al Norvegiei. Sikorski este înregistrat spunând că Marea Britanie „a distrus Europa de Est și alte câteva lucruri”. Sikorski a fost recent în Marea Britanie. Conform purtătorului de cuvânt al MAE de la Varșovia, Sirkoski a deschis un consulat polonez în Manchester; la ceremonie l-a invitat pe Lordul Tim Boswell din comitetul Casei Lorzilor; a ținut un discurs la cina unui club londonez numit Clubul celor Trei și la Institutul pentru Dialog Strategic.  Purtătorul de cuvânt al lui Sikorski spune de asemenea că pe data de 20 iunie a vizitat mormântul Krystynei Skarbek dintr-un cimitir din Londra. Ea a fost o femeie poloneză care a fost onorată pentru curajul său în operațiunile secrete britanice în Franța ocupată din timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar care a fost apoi abandonată după război de către Guvernul Britanic. Sursele poloneze cred că Sikorski a semnalat astfel că se așteaptă ca britanicii să-l trădeze la fel cum au făcut cu Skarbek.

 Conform articolului din Financial Times, remarcile lui Sikorski „ar fi o rușine pentru un diplomat văzut ca un potențial candidat care să-i urmeze doamnei Ashton la șefia politicii externe în cadrul UE și pentru o țară care s-a mândrit de relațiile apropiate cu Washingtonul”… menționându-se că conversație cu domnul Rostowski a avut loc înainte de izbucnirea crizei din Ucraina. Edward Lucas, editor pentru publicația afiliată lui Financial Times, The Economist, a lansat o serie de tweet-uri susținând că: „Wikileaks și actuala ”tape-gate” (casetă) poloneză, toate fac parte din același model ce atacă propagandistic Vestul… Poate că mai bine decât să analizăm relatarea, ar trebui să înrebăm cine a realizat înregistrările și de ce sunt scoase la înaintare acum? Doar puneți-vă întrebarea. Cine a avut resurse să organizeze operații de spionaj de-a lungul anului în locații multiple? Și de ce ar face-o? Acesta este clar o sporire a informațiilor necesare pentru a ataca guvernul polonez. Care va fi următoarea etapă?” Lucas a fost urmat de către însuși Sikorski. Acesta a anunțat la Luxemburg că el și guvernul său au fost „atacați de către un grup terorist organizat” (?!). A mai adăugat că guvernul din Varșovia a început o investigație pentru a-i găsi pe cei care au ordonat operațiunea de ascultare și „că în mijlocul bănuielilor se întrevede că spionajul rusesc este în spatele scandalului”. Ministrul de Externe a spus că, în orice caz, Varșovia că nu va comenta până nu va auzi întreaga înregistrare. Ambasadorul american în Polonia, Stephen Mull, a anunțat că nu va comenta despre pretinsul conținut al unei conversației private. Cât despre alianța noastră cu Polonia, eu cred că este puternică în continuare”.

Traducere by Iolanda von Wunderstein.

Original text (English) here.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new