Raportul Senatului SUA: CIA a dat mită sute de milioane de dolari pentru ”închisorile” externe
December 9, 2014
Metodele de interogare dure ale CIA contra suspecților de terorism în timpul mandatului lui George W. Bush au fost ineficiente, mai dure decât recunoscuse inițial agenția americană de informații și nu au dus la colectarea de date menite să împiedice alte atacuri, relevă un raport cu privire la metodele de tortură folosite de CIA, dat publicității marți de Senatul SUA, potrivit CNN.
Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor — calificate de critici drept tortură — desfășurate de administrația George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau “profund defectuoase” și deseori ele au avut ca rezultat informații “inventate”. Documentul reaprinde disputa partizană despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum un deceniu. Democrații susțin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administrației Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esențiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA, notează Reuters. Metodele de interogare ale Agenției Centrale de Informații (CIA) în cazul suspecților de terorism după atacurile de la 11 septembrie 2001 echivalează cu tortura, a declarat marți președinta Comisiei de Informații din Senatul SUA, Dianne Feinstein, care a întocmit raportul privind programul CIA, informează DPA.
Documentul prezentat marți de Senat este o versiune prescurtată, de 480 de pagini, a unui raport care cuprinde peste 6.000 de pagini ce documentează programul de detenție secretă și tratamentele la care au fost supuși circa o sută de indivizi bănuiți că ar fi avut legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida.
CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ”eficient” și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida.
Președintele Barack Obama a afirmat că raportul îi întărește opinia potrivit căreia ”aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicție cu valorile noastre ca națiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate națională”.
UPDATE: 10 decembrie 2014
O sinteză a raportului arată că, în comparație cu ce a recunoscut CIA inițial, condițiile deținuților în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deținuții cei mai importanți au fost supuși unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ”într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni”. ”În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinație și non-stop”, se arată în raport. “Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului”.
Într-una dintre închisori, un deținut ar fi murit din cauza hipotermiei după ce a fost ținut ”parțial gol” și legat cu lanțuri de o podea de ciment, în timp ce, cu alte ocazii, unor prizonieri dezbrăcați le-a fost pus un sac pe cap după care au fost plimbați pe coridoare timp în care erau pălmuiți și loviți cu pumnii. Mulți deținuți CIA supuși acestor tehnici au suferit halucinații, paranoia și insomnii sau au încercat să se automutileze, mai arată raportul Senatului american.
Acest raport ‘ridică semne de întrebare importante cu privire la încălcarea drepturilor omului de către autoritățile americane și persoane aflate în solda agenției’ de informații, a comentat purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, Catherine Ray, citată de Agerpres. Pe de altă parte, conform aceleiași surse, Ray a refuzat să comenteze cu privire la participarea unor țări europene la programul CIA, în condițiile în care Polonia a fost condamnată în iulie de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru ‘complicitate’ în cazul torturilor suferite pe teritoriul său de un palestinian și un saudit înainte de a fi transferați la Guantanamo. Baze secrete ale CIA ar fi existat și în România și în Lituania, potrivit unui raport parlamentar european publicat în 2007, amintește AFP. Potrivit Washington Post, din raportul Comitetului pentru Servicii de Informații al Senatului SUA, se pot decoda principalele locații ale așa numitelor “black-holes”, locurile pe care CIA le folosea pentru interogarea suspecților de terorism. România apare pe această hartă, alături de Polonia și Lituania. Din datele existente în raportul Senatului US reiese că în cadrul programului secret al CIA 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil pe lângă țările menționate și Thailanda și Afganistan.
UPDATE: 11 decembrie 2014
Cu toate că Polonia a recunoscut deja informațiile din raport, autoritățile din România au preferat să rămână în ”silenzio stampa”. Intrebările la care ar trebui să fie oferite niște răspunsuri sunt mai mult decât incomode pentru autoritățile de la București, mai ales că jurnaliștii americani de la Forbes au dezvăluit că CIA a plătit sute de milioane de dolari pentru a cumpăra acceptul autorităților din țările amintite pentru găzduirea programului CIA.
Potrivit unei știri publicată de Mediafax în luna decembrie 2011, închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD. Asociated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta.
Leave a Reply