Referendum validat în Crimeea – 80% prezență la vot

March 16, 2014

Referendumul din Crimeea s-a încheiat. Exit poll: 93% dintre votanti au ales alipirea la Rusia. Occidentul nu recunoaște legitimitatea scrutinului. Moscova și Kievul au încheiat un armistițiu în Crimeea până pe 21 martie.

Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea au optat duminica pentru alipirea la Rusia într-un referendum denunțat de SUA și UE, dar susținut de Moscova. Primele exit poll-uri indică faptul că o proporție covârșitoare a voturilor, peste 90%, au fost în favoarea ruperii de Ucraina și intrării în Rusia, în condițiile în care agențiile ruse de știri anunță o prezență la vot de peste 80%.

Euromaidanul și referendumul din Crimeea au declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Occident și Rusia de la încheierea Războiului Rece. Kremlinul a anunțat în repetate rânduri că va respecta rezultatul votului din Crimeea (regiune cu populație majoritar rusă), în timp ce Occidentul reiterează că acesta este lipsit de legitimitate. Potrivit Reuters, Franța a cerut duminică Rusiei să ia imediat măsuri pentru a reduce tensiunile “inutile și periculoase” din Ucraina, susținând că refrendumul din Crimeea este ilegitim. Statele Unite “resping” referendumul considerându-l un scrutin “contrar Constituției ucrainene”, organizat “sub amenințări cu violențe” din partea Rusiei, relatează AFP.

UPDATE: Comisia electorală din Crimeea a anunțat prezența oficială la vot: 82,71%.

Majoritatea observatorilor internaționali care au făcut declarații la finalul scrutinului au spus că referendumul din Crimeea este unul credibil, iar votul cetățenilor ar trebui respectat. Mii de locuitori ai orașelor Simferopol și Sevastopol au ieșit să sărbătorească pe stradă rezultatul votului.

Autoritățile regionale au anunțat că se vor deplasa luni la Moscova pentru a demara procedurile juridice necesare pentru alipirea Crimeei la Rusia. Crimeea va solicita oficial alipirea sa la Rusia, a anunțat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new