Refugiați sau imigranți economici ? În mod cert o problemă gravă pentru securitatea (și) socială a Europei

September 3, 2015

Eu sunt departe de ceea ce se numeste extremist, fundamentalist sau cum vreti voi sa le spuneti acelora care urla – in frunte cu fostul președinte Basescu – cat ii tin plamanii “Afara din tara cu imigrantii”! Si totusi ceea ce se intampla zilele aceastea atat la granitele Europei cat si in centrul ei reprezinta o problema la care nu exista o solutie simpla si la indemana, o problema pentru care, asa cum se demonstreaza Europa nu a fost niciodata pregatita.

Azi peste tot in Europa buletinele de stiri isi deschid editiile cu relatari despre refugiatii sirieni. Sa incepem de aici… In primul rand eu nu-i mai consider refugiati din momentul in care au ales, de buna voie, sa paraseasca o tara sigura, unde viata nu le mai era pusa in pericol de un conflict armat. Pentru mine sunt imigranti. Iar faptul ca acolo acolo stateau intr-un centru pentru refugiati unde nu aveau conditii si de aceea au plecat, confirma de fapt statutul de imigrant economic! Problema este ca, pe masura ce accepti ca ei sa migreze si le permiti sa ajunga unde au ei senzatia ca le va fi mai bine, inseamna si ca incurajezi migratia unor mase si mai largi de oameni.

Speranta lor de viata mai buna este direct proportionala cu nivelul ajutoarelor sociale pe care spera sa le primeasca odata ajunsi la destinatie. Socoteala lor este simpla; care este nivelul de venituri pe care-l pot cumula ca familie din aceste ajutoare si evident, ce pot face cu sau care este nivelul de trai pe care-l vor avea cu aceste ajutoare. Doar ca exista o mica problema: sistemele sociale europene nu isi pot permite sa suporte o astfel de migratie. Resursele se vor dovedi rapid a fi insuficiente pentru toti, mai ales ca deja sistemele de asistenta sociala in majoritatea tarilor europene erau deja intinse la maximum. Sa nu uitam ca mai sunt si neajutoratii autohtoni. Si aceia au nevoie de ajutoare sociale iar mai toate statele urlau deja, inainte de aceasta criza, ca nu si le mai pot permite. Sa mai pui niste mii sau sute de mii in carca unui sistem care si asa abia facea fata cu cei aflati deja in sistem este nebunie curata.

O nebunie care va pune in mod direct presiune pe cotizantii la sistem, care sistem va avea nevoie de mai multi bani, pentru a da eventual mai putin la mai multi. Adica va creste masa de muritori de foame… Ori gasesti o solutie si maresti numarul de cotizanti, dar cum?! Sunt tari in Europa cu o rata a somajului enorma. Credeti ca noii migranti isi vor gasi usor de lucru in aceste conditii? Probabil ca nu! Sau da pe post de sclavi moderni cazati in conditii inumane si platiti cu o bucata de paine la propriu. Fara venituri suficiente, fara reurse si cu visele spulberate, dupa ce vor constata ca nici in occident nu umbla cainii cu covrigi in coada ce crezi tu ca vor face toti acestia? Probabil ce le va fi la indemna, pentru ca la final se va pune problema supravieturii. Astfel vor ajunge sa dea in cap pentru ca sa poata pune ceva pe masa copiilor pe care azi toata lumea ii deplange.

Raspunsul emotional la oribilele imagini cu copii inecati nu este un raspuns adecvat la o problema mult mai ampla. Pentru moartea acelor copii exista niste persoane concrete care ar trebui sa raspunda. Si ar trebui gasite solutii pentru a nu mai ajunge copii pe mare.. Si nu sunt pregatit sa accept ca nu exista solutii la problema traficantilor care ii imbarca pe diferite ambarcatiuni pentru a-i abandona apoi in largul marii…

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new