Regele Juan Carlos al Spaniei a abdicat

June 2, 2014

Regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, slăbit de multiple probleme cu sănătatea şi a cărui popularitate a fost afectată de scandaluri, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe, a anunţat luni şeful Guvernului, Mariano Rajoy, luând ţara prin surprindere.

Regele Spaniei Juan Carlos a confirmat, într-un mesaj televizat transmis luni, că abdică în favoarea fiului lui, prinţul Felipe, pentru a impulsiona “reînnoirea” monarhiei, după anunţul surpriză făcut în cursul dimineţii de Guvern. Vorbind despre setea “din noi pentru un elan de reînnoire, de depăşire, de corectare a greşelilor”, monarhul în vârstă de 76 de ani a declarat că fiul său “are maturitatea, pregătirea şi simţul responsabilităţii necesare pentru a prelua cu toate garanţiile conducerea statului şi pentru a deschide o nouă etapă de speranţă în care vor fi aliate experienţa dobândită şi entuziasmul unei noi generaţii”.

“Regele mi-a părut convins că acesta este cel mai bun moment pentru a proceda, în deplină normalitate, la schimbarea şefiei statului şi transmiterea coroanei prinţului de Asturia”, a afirmat Mariano Rajoy într-o declaraţie instituţională excepţională.

Înaintea acestei declaraţii, Casa Regală a publicat o scrisoare de abdicare, adresată şefului Guvernului.

“Cu scopul de a pune în aplicare procesul constituţional, ataşez documentul pe care-l citesc, semnez şi remit domnului şef al Guvernului, prin care-l informez asupra deciziei mele de a abdica de la Coroana Spaniei”, scrie regele.

Mariano Rajoy a convocat “un Consiliu de Miniştri extraordinar” marţi. În vederea acestui proces de abdicare va fi “necesar să fie aprobată o lege organică”, a subliniat el.

“Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege” a prinţului Felipe, a adăugat Rajoy, în contextul în care calendarul care va conduce la încoronarea lui Felipe nu este cunoscut încă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new