Relațiile ruso-germane pe agenda întâlnirii președintelui Putin cu vicecancelarul german Sigmar Gabriel

June 22, 2016

Vicecancelarul german și ministru al economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, îi va face o vizită președintelui rus Vladimir Putin la începutul săptămânii viitoare pentru discuții privind relațiile între cele două state, deplasare ce are loc pe fondul divizărilor politice în interiorul coaliției de guvernare de la Berlin, scrie cotidianul Rheinische Post, în ediția online de marți, potrivit Reuters.

Vizita lui Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, va fi cea de-a doua la Moscova în mai puțin de un an, informează Agerpres.

Precedenta deplasare a lui Sigmar Gabriel în capitala Rusiei a avut loc în octombrie 2015, când scurta întâlnire privată programată cu Putin s-a transformat într-o discuție de două ore. Cancelarul Angela Merkel s-a aflat ultima oară la Moscova în mai anul trecut.

Conform Rheinische Post, biroul cancelarului a fost informat cu privire la vizita programată a lui Sigmar Gabriel la Moscova. În cursul vizitei vor fi abordate relațiile economice germano-ruse, afectate de sancțiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană, precizează aceeași publicație.

SPD susține în general o poziție mai conciliantă față de Rusia în comparație cu blocul conservator Uniunea Creștin-Democrată (CDU) — Uniunea Creștin-Socială (CSU), al dnei Merkel.

În coaliția de guvernare a izbucnit o dispută legată de relațiile cu Rusia, CDU-CSU reacționând luni cu indignare la declarațiile ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care, într-un interviu pentru Bild am Sonntag, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebuie să renunțe la sancțiunile impuse Rusiei, răsplătind astfel progresele în procesul de pace din Ucraina. Steinmeier a criticat exercițiile NATO desfășurate la granița cu Rusia, care, în opinia sa, ar putea inflama suplimentar tensiunile cu Rusia, el avertizând împotriva “zăngănitului de săbii și strigătelor belicoase”.

Gabriel s-a exprimat luni în sprijinul lui Steinmeier, în timp ce oficiali NATO și americani au criticat afirmațiile șefului diplomației germane.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new