Remiză Obama – Romney în cadrul celei de-a doua dezbateri electorale

October 18, 2012

Cea de-a doua dezbatere televizată din cadrul campaniei electorale din Statele Unite ar fi trebuit să schiţeze câştigătorul cursei prezidenţiale americane, însă majoritatea analiştilor oscilează între egalitate şi o victorie pentru Barack Obama.

Formatul dezbaterii televizate a fost deschis întrebărilor venite din sală, publicul fiind un eşantion relevant de alegătorii încă indecişi. Nici unul dintre candidaţi nu a obţinut o victorie clară, aşa cum s-a întâmplat cu Romney în prima dezbatere.

“A fost un rezultat foarte strâns, dar îi voi da un avantaj uşor preşedintelui”, comentează John Pitney, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Claremont McKenna, subliniind în acelaşi timp că, în opinia lui, acesta nu este “genul de dezbatere care poate schimba o mare parte din electorat (…) Nu mai sunt prea mulţi alegători indecişi”.

Experţii au opinii împărţite cu privire la învingătorul din această întâlnire dar toţi recunosc, precum Karlyn Bowman, de la centrul de cercetare conservator American Enterprise Institute că “Barack Obama a revenit”. “A fost cea mai bună dezbatere din cariera lui Barack Obama”, admite Jennifer Lawless, directoare la Institutul femeilor în politică al American University şi fostă candidată democrată.

Obama a transformat performanţa negativă din prima dezbatere într-un avantaj. Ambele sondaje, realizate imediat după dezbatere de către posturile de televiziune CNN şi CBS, ofereau din partea telespectatorilor un uşor avantaj preşedintelui. “Republicanii vor fi dezamăgiţi că Romney nu l-a bătut, iar democraţii vor fi asiguraţi că preşedintele este la 100%”, notează Linda Fowler, profesor la Universitatea Dartmouth.

Media ultimelor şapte sondaje arată o egalitate la nivel naţional. “Vom avea nevoie de o altă dezbatere pentru a clarifica” situaţia, concluzionează Steffen Schmidt, profesor la Universitatea dinIowa.

Ultima dezbatere, consacrată politicii externe, va avea loc luni, 22 octombrie 2012, la Boca Raton, în Florida. De atunci vor rămâne 15 zile până la scrutinul programat să se desfășoare pe 6 noiembrie 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new