Republica Moldova – alegeri parlamentare urmărite îndeaproape de Bruxelles și Moscova

November 30, 2014

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, considerate cruciale pentru viitorul țării, sunt urmărite îndeaproape de Bruxelles și Moscova, în contextul unor tensiuni între Rusia și Occident în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează duminică DPA și AFP, citate de Agerpres.

Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați la urne. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, ”astăzi, 30 noiembrie 2014, se desfăşoară alegeri pentru Parlamentul Republici Moldova în care vor fi aleşi 101 deputaţi. La alegeri participă 24 concurenţi electorali, dintre care 19 partide politice, 1 bloc electoral şi 4 candidaţi independenţi. Pentru a accede în Parlament, este necesară depăşirea următorului prag minim de reprezentare: pentru partide politice — 6%, pentru un bloc electoral din două partide — 9%, iar pentru un candidat independent — 2%. Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”.

”Nu este o competiție între partide, ci o competiție care vizează să se stabilească cine va ghida Republica Moldova din exterior: Moscova sau Bruxellesul”, declara pentru AFP analistul Oazu Nantoi, de la Institutul de politici publice din Chișinău. ”Alegerile vor fi un fel de referendum”, estima la rândul său Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de politici publice, citat de AFP. ”Dacă partidele proeuropene câștigă, orientarea Republicii Moldova spre integrarea europeană va fi ireversibilă. Dar, dacă Republica Moldova se îndreaptă spre Uniunea vamală după acest scrutin, ea riscă să rămână pentru totdeauna în zona de influență a Rusiei”, a adăugat el.

UPDATE: După procesarea proceselor verbale de la 89.53% secții de vot, ceea ce constituie circa 90.69% din voturi procentele sunt repartizate în felul următor: PSRM – 21.38%, PLDM – 19.45%, PCRM – 17.94%, PDM – 15.76% și PL – 9.38%. În mandate, situația arată așa: PSRM – 25 mandate, PLDM – 24, PCRM – 21, PDM – 19 și PL – 12.

Potrivit Euronews, negocierile inevitabile de formare a alianței pro-europene vor fi urmărite îndeaproape de către Rusia.

„Este necesar să ajungem foarte repede la o înțelegere, fiind conștienți că și după alegeri presiunile împotriva Republicii Moldova vor continua. Acestea vor fi în diverse domenii, inclusiv cel economic și mediatic, menite să ne oprească țara de pe calea integrării europene”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.

„Partidele pro-europene au un mic avantaj. Totuși, acest fapt pare să nu scape Republica Moldova de riscul destabilizării. Iată de ce partidele membre ale coaliției trebuie să-și mărească baza politică, prin a lărgi alianța pro-europeană cu alte partide”, declară reporterul Euronews aflat la Chișinău, Sergio Cantone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new