Republica Moldova: integrare europeană contra federalizare ?
July 2, 2012
Lucia Coroiu
Până la sfârşitul acestei veri, în premieră, Cancelarul german Angela Merkel se va afla într-o vizită oficială în Republica Moldova.
Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Vlad Filat, potrivit căruia agenda vizitei este “una plină” şi include subiecte ce ţin de stadiul relaţiilor bilaterale dintre Republica Federală Germania şi Republica Moldova, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi, cu certitudine, va fi abordată problema reintegrării.
Filat spune că această vizită va însemna foarte mult pentru Republica Moldova. În context, premierul de la Chişinău a precizat că are aşteptări mari de la această vizită, în condiţiile în care personalităţile marcante au atitudine bună faţă Republica Moldova, doresc să ajute şi dispun de capacităţi decizionale.
Amintim că după ultima întâlnire în formatul 5 plus 2, care s-a desfăşurat în Germania, în presă au aparut zvonuri precum că Germania a insistat asupra unei noi formule de federalizare a R.Moldova. Nu ne putem pronunţa asupra veridicităţii zvonurilor, însă este cunoscuta relaţia Cancelarului Merkel cu liderii de la Moscova şi nici nu putem exclude faptul că vizita „Doamnei de fier” are şi unele intenţii de acest gen.
Editorialistul de peste Prut Petru Bogatu susţine într-un articol că „ diversiunea despre adeziunea europeană la cauza federalizării Republicii Moldova urmăreşte un sigur scop: slăbirea capacitaţii de rezistenţă morală şi psihologică a societăţii moldoveneşti şi, nu în ultimul rând, intoxicarea clasei politice de la Chişinău”.„Ideea federalizării a fost indusă constant şi obsesiv în spatiul public naţional şi cel internaţional, fiind repetată de miliarde de ori, inclusiv de cozile de topor cripto-comuniste şi vulgar moldoveniste care afirmă de ani buni cum că Republica Moldova ar fi un stat polietnic şi multicultural. Că diferendul transnistrean ar avea la bază, chipurile, frica ruşilor şi ucrainenilor de pe malul stâng faţă de „pericolul românesc” de pe malul drept”, susţine editorialistul.
Autorul este de părerea că, stânga de la Berlin, şi nu numai de acolo, este singura care nu a inţeles ceea ce ştiu cu exactitate americanii, dar şi dreapta europeană. „Federalizarea Republicii Moldova ar fi o cale sigură spre legitimarea regiunii separatiste şi recunoaşterea internaţională a enclavei ruse în stânga Nistrului”, scrie Bogatu.
Forţele politice de pe malul Bâcului privesc diferit problema federalizării. În timp ce Partidul Socialiştilor în frunte cu Igor Dodon îmbrăţisează această idee, liberalii lui Mihai Ghimpu o resping categoric. În opinia lui Dodon, cu cât mai rapid clasa politică din RM va recunoaşte că federalizarea este singura soluţie pentru reintegrarea statului, cu atât mai rapid acest lucru va fi realizat. Dodon a mai opinat că detaliile federalizării RM urmează a fi discutate de către autorităţile de la Tiraspol şi cele de la Chişinău.
Preşedintele grupului parlamentar al PL, Ion Hadârcă susţine că federalizarea nu este o soluţie pentru reîntregirea Republicii Moldova. „Nu ştiu dacă este o poziţie oficială, nu ştiu dacă există o astfel de atitudine a Ministerului de externe al Germaniei. Dacă ei cred că această variantă după modelul lor este ideală, atunci pot să spun că este o situaţie total inaplicabilă la noi”.
Nici liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, nu vede cu ochi buni o eventuală federalizare a Republicii Moldova.„Aceste noi proiecte şi idei nu au menirea de a reunifica ţara, dar mai degrabă este un plan de divorţ civilizat dintre Chişinău şi Tiraspol. De tipul federaţiei Serbiei şi Muntenegrului. A fost doar o aşa federaţie”, a declarat fostul preşedinte în cadrul unui interviu pentru Itar-Tass.
Precizăm că în 2003 preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a respins planul de federalizarea a RM (Memorandumul Kozak) propus de Kremlin. Tot Voronin a fost iniţiatorul şi autorul Legii din 22 iulie 2005 cu privire la statutul localităţilor din stânga Nistrului, care stipulează că statutul pentru orice localitate din această regiune poate fi acordat doar după retragerea definitivă a trupelor militare ruse din teritoriul naţional al Republicii Moldova.
[…] http://powerpolitics.ro/republica-moldova-integrare-europeana-contra-federalizare/ […]