Republica Moldova pe drumul spre Uniunea Economică Euroasiatică

April 3, 2017

Astăzi la Chișinău se desfășoară Forumul Internaţional „Uniunea Economică Euroasiatică – Republica Moldova”. Lucrările reuniunii se vor desfășura la Palatul Republicii din capitala Republicii Moldova. În cadrul Forumului, la 11.20, va fi semnat Memorandumul de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova.

Ulterior, Igor Dodon și Tigran Sarkisyan vor face declarații pentru presă, informează deschide.md, citată de portalul Bună dimineața, Iași.

La lucrările Forumului vor participa Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, membru al Colegiului (Ministru) Comisiei Economice Eurasiatice, Tatiana Valovaia, vice-ministru al dezvoltării economice a Federației Ruse, domnul Alexei Gruzdev, economistul principal al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, domnul Iaroslav Lisovolik, și alți demnitari din Moldova și statele UEEA.

Reamintim că în cadrul vizitei oficiale întreprinse la Moscova la începutul acestui an, întreaga componenţă a delegaţiei moldoveneşti a avut o întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Economice Euroasiatice (UEEA), în frunte cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan.

În cursul dialogului părțile s-au axat pe chestiuni legate de relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Comisia Economică Euroasiatică (CEEA).

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a menţionat că semnarea Acordului de Asociere cu UE, mai cu seamă în varianta în care a fost semnat acest document, a fost o decizie prematură, dovadă fiind rezultatele economice din ultimii câţiva ani, printre care pierderea pieţelor CSI şi, în special, piața Rusiei, precum şi lipsa unei dinamici în comerţul cu UE. ”Nu este exclus ca după următoarele alegeri parlamentare şi formarea unei noi majorităţi parlamentare, în Moldova va fi abordată chestiunea privind anularea Acordului de Asociere cu UE, care nu corespunde intereselor naţionale ale Republicii Moldova”, a menționat Dodon cu ocazia briefingului de presă de la Moscova.

Președintele Republicii Moldova a apreciat înalt avantajul reciproc pentru cetăţenii ţărilor-membre ale Uniunii Economice, care participă la această organizație  pe principii de egalitate, protejîndu-şi propriile interese naţionale, indiferent de cît de mare sau mică este ţara după numărul de populaţie şi teritoriu. În mod special, Igor Dodon a remarcat importanţa accesului la sistemul unic de garanţii sociale, în primul rînd la pensii, pe care îl au toţi cetăţenii ţărilor membre ale UEEA.

Părțile au convenit asupra semnării în timpul cel mai apropiat, a unui memorandum-cadru de colaborare între Republica Moldova şi UEEA, aceasta fiind o propunere a președintelui Igor Dodon mai recentă.

Președintele Republicii Moldova a propus colegilor din UEEA ca Moldova, la etapa curentă, să înceapă o colaborare activă în calitate de observator oficial. Totodată, a fost pusă în discuție şi următoarea etapă de colaborare – elaborarea „foii de parcurs” pentru Republica Moldova privind integrarea în UEEA.

Surse: Presedinte.md, BDI

One response to “Republica Moldova pe drumul spre Uniunea Economică Euroasiatică”

  1. GABRIEL says:

    Nebunia lui Dodon continua. II place sclavia la rusnaci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new