Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat Acordul de liber schimb cu UE
June 27, 2014
Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat vineri dimineața, la Bruxelles, acordurile de cooperare politica și liber-schimb cu Uniunea Europeană. UE a devansat data semnării oficiale a Acordului cu Republica Moldova și Georgia, prevăzută inițial pentru sfârșitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului președinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.
Semnarea acordurilor cu UE de către Moldova, Ucraina și Georgia a început la Bruxelles, cu un discurs al președintelui Herman Van Rompuy, care i-a asigurat pe liderii celor trei țări est-europene că: “Uniunea Europeana este de partea voastra, astazi mai mult ca oricand. Suntem alaturi de voi si va recunoastem integritatea teritoriala. Suntem pregatiti sa ne angajam cu Rusia oricat este necesar”. Acesta a fost urmat de un discurs al lui Jose Manuel Durao Barroso.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat partea economică a Acordului de asociere, în condițiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014. Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru țările semnatare, aceste urmând să aprofundeze în mod semnificativ legăturile politice și economice dintre părți, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică și integrare economică. Totodată, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relațiile politice și economice dintre UE și țări semnatari și de a integra treptat aceste state în piața internă a UE — cea mai mare piață unică din lume. În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu țările semnatare în ceea ce privește consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupției, asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale și consolidarea instituțiilor democratice.
Republica Moldova speră să continue să facă parte din zona de liber schimb cu țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), a declarat cu o zi în urmă, pentru agenția rusă RIA Novosti, premierul moldovean Iurie Leancă. Acesta a precizat că: “Avem cu CSI un acord similar cu cel pe care îl vom semna mâine (n.r. – vineri) cu UE: un acord de liber schimb. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să schimbăm ceva. Pornim de la faptul că zona de liber schimb cu UE coincide în totalitate cu normele de comerț liber din cadrul CSI, având în vedere că aceste două elemente se bazează pe principiile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)”, a spus prim-ministrul Leancă.
Prima reacție dinspre Moscova (după semnarea Acordului) a venit chiar de la Kremlin. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că încercările de a forța Ucraina să aleagă între Rusia și Uniunea Europeană au împins țara la ”scindare”, relatează AFP. “Lovitura de stat anticonstituţională de la Kiev şi încercările de a impune poporului ucrainean o opţiune artificială între Europa şi Rusia au împins societatea către o scindare şi o confruntare internă dureroasă”, a declarat Putin.
Leave a Reply