Republica Moldova – Vot de învestitură pentru cabinetul Gaburici

February 18, 2015

După o perioadă de negocieri eșuate și incertitudine, Parlamentul Republicii Moldova a votat miercuri învestirea noului Guvern de la Chișinău, în fruntea căruia se va afla Chiril Gaburici (PLDM).

Guvernul Gaburici a fost învestit cu votul a 60 de parlamentari.

Dezbaterile în plen au început la ora 14.35. Premierul desemnat și-a prezentat pe scurt programul și cabinetul. O oră mai târziu, tot în plen avea să fie anunțată schimbarea propunerii pentru Ministerul Justiției, Oleg Efrim fiind înlocuit cu fostul candidat PLDM la această funcție, Vladimir Grosu.

Iată câteva fragmente din discursul lui Chiril Gaburici, înaintea votului de învestitură:

„Am acceptat oferta de a candida după o analiză a situației din țară, a provocărilor care stau în fața noastră ca stat. Pentru mine această funcție nu este o onoare, dar este o responsabilitate. Înțeleg că de mine și de cabinetul de miniștri depinde viitorul țării. Împreună cu colegii din Guvern, voi continua procesele demarate anterior și anume de integrare europeană. Stimați domnilor deputați, programul corespunde obiectivelor pe care le are R. Moldova ca stat”, a declarat Chiril Gaburici.

„Atâta timp cât nu vom avea o economie dezvoltată nu vom putea vorbi despre un stat prosper. Din prima sursă, pot să vă spun că businessul este sufocat de birocrație. Dar noi trebuie să pornim de la faptul că mediul de afaceri este partenerul statului. Lupta cu corupția va fi o altă prioritate a Guvernului nostru. Eradicarea sărăciei este un alt obiectiv. Consolidarea statului de drept va fi o prioritate a cabinetului de miniștri condus de mine.”

”Aceste frumoase realizări trebuie să aibă o continuitate și de acest lucru ne vom ocupa. Noi trebuie să dezvoltăm bune relații cu vecinii noștri: Ucraina, România, Rusia, SUA etc. R. Moldova are nevoie de parteneri și prieteni în plan extern. Trebuie să ne asigurăm că acest obiectiv seva adeveri. Problema transnistreană este o altă prioritate. Urmează să consolidăm încrederea între cele două maluri ale Nistrului. Necesitatea demilitarizării și democratizării malului drept al Nistrului”, a mai spus noul prim-ministru moldovean Chiril Gaburici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new