Republicile separatiste Donetsk și Lugansk vor primi autonomie

July 16, 2015

Președintele ucrainean Petro Poroshenko a prezentat Parlamentului de la Kiev o propunere de amendare a Constituției care prevede acordarea autonomiei regiunilor separatiste Donetsk si Lugansk, din sud-estul țării, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de Mediafax.

Potrivit informatiilor furnizate pe site-ul Parlamentului, propunerea de lege va include o secțiune în Constituția țării despre statutul special al provinciilor Donetsk și Lugansk, ce alcătuiesc regiunea Donbas.

Președintele Petro Poroshenko a decis să depună amendamentul constituțional în urma unei vizite întreprinse miercuri, 15 iulie 2015, în Ucraina, de Victoria Nuland, asistent al Secretarului de Stat al US, conform unor surse citate de publicația Ukrainska Pravda. De asemenea, președintele ucrainean a avut în cursul acestei săptămâni o convorbire telefonică și cu Cancelarul german Angela Merkel.

Reamintim că oficialii americani precum și liderii Franței și ai Germaniei i-au recomandat în mai multe rânduri președintelui ucrainean să depună proiectul pentru modificările constituționale, în conformitate cu acordul de la Minsk, din 12 februarie 2015, care prevede autonomia regiunii Donbas.

La rândul său Rusia a explicat, în mod repetat, că refuzul conducerii de la Kiev de a îndeplini prevederile acordului de la Minsk privind autonomia reprezintă un obstacol în menținerea păcii în partea de est a Ucrainei, unde au loc confruntări armate între autoritățile ucrainene și forțele separatiste pro-ruse.

Poroshenko a propus o serie de amendamente constituționale privitoare la descentralizare pe data de 1 iulie, dar acestea nu includeau prevederi privind un statut special al regiunii Donbas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new