Reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor Grupului de la Vișegrad, Germaniei și Luxemburgului privind criza imigranților

September 11, 2015

Miniștrii de externe din țările Grupului de la Visegrad – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria – se vor întâlni vineri, 11 septembrie 2015, la Praga cu omologii lor german și luxemburghez pentru a discuta despre criza imigranților, a anunțat joi Ministerul ceh al Afacerilor Externe, potrivit AFP.

“Reuniunea miniștrilor va contribui la o mai bună înțelegere reciprocă printre statele membre ale UE privind diferitele poziții asupra modurilor de rezolvare a crizei migratorii actuale”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Țările Grupului de la Visegrad s-au opus cotelor de repartizare a imigranților propuse de Comisia Europeană și susținute de Germania, menite a asigura o distribuire solidară a 160.000 de refugiați.
Guvernele țărilor Grupului de la Visegrad insistă ca UE, a cărei președinție semestrială este asigurată de Luxemburg, să încerce să rezolve problema crizei imigranților la rădăcina acesteia, să protejeze spațiul Schengen și să lupte împotriva traficului de imigranți.

Miercuri, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a cerut statelor membre ale UE să-și împartă de urgență primirea a 160.000 de refugiați care așteaptă în Italia, Grecia și Ungaria, pledând pentru ca Bătrânul Continent să dea dovadă de mai multă ‘unitate’. Conform acestui plan, cele patru țări din Grupul de la Visegrad ar urma să primească mii de refugiați, dar mult mai puțini decât Germania, care va găzdui circa 26%, Franța (20%) și Spania (12%).

Cancelarul german Angela Merkel a cerut o ‘repartizare obligatorie’ între toate statele și fără un plafon global. Ea a propus de asemenea o reuniune a G7 și a mai multor țări arabe pentru a debloca fonduri în favoarea refugiaților originari din Siria și instalați în tabere în țări vecine cu aceasta.

Grupul de la Vişegrad (după numele localităţii ungare unde a fost semnat acordul) s-a constituit în 1991 şi la el au participat patru state foste comuniste – Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – care s-au înţeles să se ajute reciproc în efortul de integrare în UE. Potrivit unui raport al economiştilor de la Erste, ţările din grupul Vişegrad (sau V4), au aderat la Uniunea Europeană în 2004, din poziţia de economii relativ nedezvoltate, dar care prezentau un potenţial imens. Cu o populaţie de peste 64 de milioane, echivalentul a 13% din populaţia UE 28, economia ţărilor Grupului de la Vişegrad reprezenta doar aproximativ 3,7% din totalul producţiei UE 28. Zece ani mai târziu, PIB-ul celor patru a crescut cu 50%, reprezentând acum 5,4% din PIB-ul UE28.

Sursă: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new