Reuniune a șefilor de guvern de la Moscova și Kiev

August 26, 2013

Pe fondul recentelor tensiuni dintre Moscova și Kiev, premierul rus Dmitri Medvedev se va întâlni la începutul acestei săptămâni cu omologul său ucrainian, Nikolai Azarov. Cei doi șefi de executiv vor examina problemele cooperării economice dintre cele două țări.

Pe agenda de lucru figurează unul din cele mai controversate subiecte. Ucraina planifică să adere la zona de liber schimb cu UE, totodată Kievul intenţionează să menţină legăturile comerciale cu Moscova şi partenerii ei din Uniunea Vamală. Partea ucraineană afirmă că pentru ea sunt importante ambele direcţii şi ele nu contravin una alteia, deoarece sunt edificate pe principiile OMC. În schimb, Rusia cere să nu se uite aspectul economic al acestei probleme. Preşedintele Vladimir Putin nu exclude faptul că Rusia, Belarus şi Kazahstan vor fi obligate să elaboreze măsuri pentru protejarea pieţii din Uniunea Vamală după aderarea Kievului la asociaţia cu UE.

Potrivit site-ului Vocea Rusiei, în primele 6 luni ale anului 2013, schimbul de mărfuri dintre Ucraina şi Rusia s-a redus cu aproape 20%. De aceea, încă o problemă de pe agenda de lucru a premierilor rus şi ucrainean va fi creşterea volumului exporturilor şi importurilor dintre ţări până la nivelul anterior.

Dmitri Medvedev şi Nikolai Azarov vor examina și criza vamală, care a avut loc la mijlocul lunii august la graniţa cu Rusia. După cum a recunoscut Kievul mai târziu, de „blocajul” de la graniţă parţial sunt vinovate companiile ucrainene, care au ignorat cererile vamale ruse. Acum, la graniţă nu mai există cozi. Dar experţii prezic că după ce Ucraina va deschide graniţele sale pentru mărfurile din Turcia şi UE, controlul total la graniţa cu Rusia, care presupune descărcarea tuturor mărfurilor, poate deveni obligatoriu, menționează sursa citată.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new