Reuniune Hollande – Putin la Moscova privind constituirea coaliției împotriva Statului Islamic

November 26, 2015

Rusia și Franța își vor “coordona și intensifica” loviturile în Siria contra grupării Statul Islamic (SI), au declarat joi președinții Vladimir Putin și Francois Hollande la Kremlin, în ciuda divergențelor lor persistente asupra soartei președintelui Bashar al-Assad, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin este al cincilea lider internațional cu care Francois Hollande s-a întâlnit în încercarea sa de a forma o coaliție internațională anti-Statul Islamic. Tot joi, președintele Franței l-a primit la Palatul Elysee pe Matteo Renzi, premierul Italiei. Renzi a fost al treilea mare lider european care vizitează Parisul în această săptămână, după David Cameron și Angela Merkel, ca urmare a invitației președintelui Hollande de a crea o coaliție internațională puternică împotriva Statului Islamic în Siria. În acest sens, președintele francez a participat marți, la Washington și la o reuniune bilaterală cu omologul său american, Barack Obama. Săptămâna diplomatică intensă a lui Hollande s-a încheiat la Moscova, unde a discutat cu președintele Vladimir Putin.

“Loviturile contra Daesh (Statul Islamic) vor fi intensificate și coordonate” a declarat Francois Hollande într-o conferință de presă la Kremlin, după o oră și jumătate de discuții și un dineu cu omologul său rus, Vladimir Putin, relatează AFP.

Vladimir Putin a confirmat că “Franța și Rusia au convenit să-și consolideze cooperarea în lupta împotriva terorismului și în schimbul de informații”.
Loviturile ruse și franceze vor viza în primul rând transportul de produse petroliere, a căror vânzare este principala sursă de finanțare a ISIL, a subliniat Putin.

Aceste lovituri nu îi vor viza în schimb pe cei “care luptă împotriva Daesh”, a afirmat Hollande, referindu-se la rebelii moderați ce luptă contra SI. Fără a confirma dacă aceștia din urmă nu vor fi vizați de aviația rusă, Vladimir Putin a declarat că Rusia va face “schimb de informații cu privire la zonele unde se află opoziția clară și nu teroriștii, și se va abține să o ia la țintă”.

“Opoziția clară” înseamnă grupuri care nu sunt nici islamiști și nici “teroriști”, potrivit Kremlinului, în timp ce occidentalii acuză Moscova că îi vizează pe rebelii moderați în același mod ca pe SI pentru a-și proteja aliatul, regimul de la Damasc, amintește France Presse.

Divergențele dintre Paris și Moscova rămân: pentru Francois Hollande, Bashar al-Assad nu își are “locul în Siria” de mâine, în timp ce Vladimir Putin a declarat că regimul de la Damasc, susținut de Moscova de la începutul conflictului, este un “aliat natural în lupta împotriva terorismului”.

Este imposibil să se lupte cu succes împotriva teroriștilor din Siria fără a se baza pe o operațiune terestră, a declarat președintele rus, reamintind că numai armata guvernamentală siriană este prezentă la sol.

Întâlnirea dintre cei doi lideri a intervenit într-un moment când Moscova și Ankara traversează o gravă criză după ce Turcia a doborât marți un bombardier rusesc deasupra frontierei siriene, afirmând că avionul se afla în spațiul ei aerian.

Printre altele, Vladimir Putin a acuzat din nou Ankara că ajută Statul Islamic să vândă produse petroliere, vorbind despre lungi coloane de camioane “care merg în Turcia zi și noapte”. “Vreau să cred că guvernul turc nu este la curent… dar asta nu înseamnă că ei nu trebuie să oprească acest trafic” a repetat el de mai multe ori, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a negat orice trafic de petrol cu SI. La doar câteva ore de la declarația președintelui Putin, liderul de la Ankara a avertizat Rusia să înceteze calomnierea Turciei sau să aducă dovezi în sensul celor afirmate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new