Reuniune Netanyahu – Putin. Premierul israelian doreşte stoparea livrării de armament către Siria

May 14, 2013

Potrivit site-ului oficial al Kremlinului, Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu se va afla marţi, 14 mai 2013, într-o vizită de lucru în Rusia, pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Putin despre situaţia din Siria.

Potrivit presei israeliene, “vizita lui Netanyahu se va concentra în special pe livrarea către Siria a bateriilor de rachete de tip S-300, arme ultramoderne care pot distruge în zbor avioane sau rachete ghidate”.

Un membru din cadrul Guvernului israelian a anunţat duminică faptul că Netanyahu este “destul de hotărât” să împiedice vânzarea rachetelor ruseşti Siriei.

Reamintim că discuţii privind evoluţiile în Dosarul Siria au avut loc săptămâna trecută la Moscova între Secretarul de Stat al Apărării, John Kerry şi Vladimir Putin, însoţite de o controversă cu privire la livrarea de rachete sol-aer ruseşti perfecţionate pentru regimul de la Damasc. Siria s-a aflat şi pe agenda întrevederii de la Soci, la finele săptămânii trecute, dintre preşedintele rus şi PM britanic, David Cameron.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a confirmat vineri că “Moscova va finaliza livrările în contractele existente în derulare, dar nu va suplimenta furnizarea de armament către Siria”. Declaraţia a stârnit nemulţumirea cancelariilor occidentale iar premierul israelian va încerca să convingă partea rusă să stopeze contractele existente, ceea ce e puţin probabil că va reuşi. În principal este vorba despre un contract încheiat, în 2010, în vederea livrării a patru baterii de rachete de tipul S-300, cuprinzând şase rampe de lansare şi 144 de rachete cu o rază de acţiune de 200 de kilometri, pentru o sumă în valoare de 900 de milioane de dolari, conform Wall Street Journal, citând surse israeliene. Instalarea unui asemenea sistem de apărare antiaerian va complica orice proiect de intervenţie militară în Siria al Statelor Unite sau al aliaţilor săi. Potrivit sursei citate, informaţia a fost divulgată la câteva zile după ce Israelul a efectuat raiduri aeriene împotriva unor ţinte, în apropiere de Damasc, pentru a împiedica transferarea de arme sofisticate către Hezbollahul libanez, un aliat al regimului lui Bashar al-Assad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new