Reuniune Rusia – Statele Unite ale Americii cu dosarul sirian pe masă

September 27, 2015

Președintele american, Barack Obama și omologul său rus, Vladimir Putin vor avea mâine, 28 septembrie 2015, la New York, reuniune prilejuită de lucrările Adunării Generale a ONU la care participă ambii șefi de stat. Întâlnirea are loc pe fondul tensiunilor crescute din Europa și Orientul Mijlociu, iar Kremlinul și Casa Alba par că nu au o viziune comună asupra temelor prioritare ale discuției, observă jurnaliștii de la Reuters. De altfel, tensiuni între cele două părți au apărut încă de la anunțul oficial al întâlnirii între liderii celor două puteri, Kremlinul și Casa Albă negând consecutiv că ar fi avut inițiativa acestei reuniuni diplomatice.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că întâlnirea de luni are loc la ‘cererea’ Rusiei și că Vladimir Putin nu era doar nerăbdător să aibă această întâlnire, ci chiar o dorea cu ‘disperare’, constatând totodată că Moscova pare destul de interesată în a avea o convorbire cu Obama, avându-se în vedere ‘cererilor repetate’ ale părții ruse. Declarația – mai degrabă un acces de limbariță ce nu se prea înscrie în tipicul uzanțelor diplomatice – se înscrie în linia gafelor obișnuite ale funcționarilor administrației americane.

Potrivit purtătorului de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitry Peskov, administrația SUA a trimis la data de 19 septembrie 2015 o propunere oficială Moscovei pentru o întâlnire între președinții Putin și Obama, care să aibă loc la 28 sau 29 septembrie, în timpul vizitei președintelui rus la ONU, partea rusă optând pentru prima variantă. Declarațiile părții ruse par a fi confirmate de o declarație a ministrului de externe, Sergey Lavrov, din 19 septembrie, privind acceptul Rusie pentru o întâlnire la nivel înalt dacă SUA își dorește acest lucru. În același timp, consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a explicat că Rusia nu va publica documentul cu pricina deoarece, în general, detaliile unor astfel de întâlniri nu sunt date publicității și că ele țin de ”bucătăria diplomatică”, adăugând că ”Moscova speră ca Washingtonul să aibă pe viitor o abordare mai profesionistă în privința înțelegerilor diplomatice legate de întrevederile dintre lideri”.

Oricum, în timp ce reprezentanții Casei Albe susțin că discuția de mâine trebuie să se concentreze pe situația din estul Ucrainei – unde conform anunțului făcut de Kiev conflictul s-a încheiat dar practic confruntările dintre cele două părți continuă, Moscova anunță că principala temă pe agendă va fi situația din Siria – unde Rusia și-a consolidat prezența militară în ultima perioadă și s-a alăturat forțelor guvernamentale siriene într-o ofensivă împotriva grupării Statul Islamic. Ambele părți însă sunt de acord că posibilitatea unui anunț cu adevărat crucial în urma acestei întâlniri este puțin probabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new