Reuniunea Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică Rusia – Republica Moldova

July 5, 2016

Autoritățile Republicii Moldova se așteaptă la o relansare a relațiilor comerciale cu Federația Rusă după reuniunea de marți a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică dintre cele două țări, la care a participat o delegație de oficiali ruși condusă de vicepremierul Dmitri Rogozin, relatează Radio Chișinău.

Într-o conferință de presă, șeful delegației moldovene, ministrul economiei Octavian Calmâc, a declarat că au fost trecute în revistă cele mai sensibile subiecte, cum ar fi taxele vamale impuse de Rusia la produsele agricole moldovene după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, posibilitatea reluării exporturilor, cooperarea în domeniul energetic și cel vamal etc. Calmâc a menționat că relațiile comerciale moldo-ruse au fost în declin în ultimii ani și și-a exprimat speranța că acestea vor fi relansate, mai ales după semnarea respectivei foi de parcurs de către cele două state.

La rândul său, Dmitri Rogozin a remarcat că sunt doi ani de când nu a mai fost în Republica Moldova, timp în care s-au produse evenimente importante atât pe plan internațional, cât și intern în ambele țări. În luna noiembrie, a adăugat el, urmează să aibă loc o reuniune a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică în format complet.

“Suntem siguri că pentru Republica Moldova este foarte importantă piața noastră și cea a Uniunii Euroasiatice. (…) Cred ca în noiembrie vom putea organiza ședința Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică în format complet’, a declarat Rogozin.

El a anunțat că se va deplasa marți seara la Tiraspol unde se întâlni cu reprezentanții administrații transnistrene, iar miercuri, înainte de plecare, va avea o ultimă întrevedere cu oficiali de la Chișinău.

Sursă: Publika.md

UPDATE: În finalul vizitei sale la Chișinău, Rogozin s-a întâlnit cu premierul moldovean Pavel Filip, cei doi oficiali abordând ultimele evoluții din agenda bilaterală de cooperare, potrivit unui comunicat de presă al executivului.

Premierul Pavel Filip a salutat reuniunea copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, menționând interesul Republicii Moldova pentru amplificarea relațiilor comerciale și investiționale cu partenerii din Federația Rusă și, în special, pentru reluarea exportului produselor moldovene pe piața rusă.

Un alt subiect al discuției l-a constituit reglementarea conflictului transnistrean. În acest context, părțile au pledat pentru promovarea în continuare a negocierilor în formatul 5+2, salutând reluarea recentă la Berlin a discuțiilor.

În cursul vizitei la Tiraspol, Rogozin afirmase că, după toate probabilitățile, militarii ruși din cadrul forței de pace din Transnistria vor rămâne mult timp în regiune, în condițiile în care autoritățile Republicii Moldova se pronunță de câțiva ani pentru transformarea misiunii de pace ruse în una civilă, sub mandat internațional, potrivit Radio Chișinău.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new