Rezultatele alegerilor din Spania și Polonia arată nevoia de schimbare a Europei

May 25, 2015

Rezultatele alegerilor din Spania și Polonia demonstrează că Europa trebuie să se schimbe, a declarat luni, la Roma, șefa diplomației europene Federica Mogherini, relatează AFP.

”Ceea ce ne spun rezultatele alegerilor prezidențiale din Polonia și municipale din Spania, deși într-un mod complet diferit, (…) este necesitatea de a schimba visul nostru european dacă ne dorim să-l salvăm„ a declarat Mogherini, care este de-asemenea și vicepreședinte al Comisiei Europene, în cadrul unei ceremonii în care a primit Premiul pe 2015 al Institutului de Studii de Politică Internațională (ISPI) din Roma, notează Agerpres.

”Vântul Greciei, vântul Spaniei, vântul Poloniei nu suflă în aceeaşi direcţie, însă toate aceste semne ne spun că Europa trebuie să se schimbe„ a afirmat la rândul său şeful guvernului italian Matteo Renzi, într-un interviu acordat televiziunii toscane Rtv38

De menționat că, spaniolii au transmis duminică un avertisment sever clasei politice, deschizând porţile primăriilor din Barcelona şi Madrid partidului ‘indignaţilor’Ciudadanos, după alegerile municipale şi regionale în care partidul anti-liberal Podemos şi-a confirmat în ansamblu locul al treilea pe scena politică a ţării.

În schimb, la alegerile prezidenţiale din Polonia, alegătorii i-au oferit victoria conservatorului eurosceptic Andrzej Duda, în detrimentul președintelui în funcție Bronislaw Komorowski. Victoria lui Duda ar putea deschide calea unei reveniri la putere a mentorului său Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului populist Dreptate şi Justiţie (PiS), cu ocazia alegerilor legislative din toamnă.

Sursă: ECONOMICA.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new