Rogozin a obtinut acordul doar pentru Consulatul de la Bălţi
November 16, 2012
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a început o vizită de două zile în Republica Moldova, consacrată în cea mai mare parte problemei transnistrene. Demnitarul este însoţit de mai mulţi oficiali şi militari ruşi. În afară de Rogozin, la Chişinău se află ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Grigore Karasin, preşedintele Comitetului pentru Proprietate al Dumei de Stat, Serghei Gavrilov şi vicepreşedintele Gazprom, Valeri Golubev.
În cadrul întrevederii avute cu premierul Vlad Filat s-a ajuns la o înţelegere ca în nordul R.Moldova, în oraşul Bălţi va fi deschis un consulat al Federaţiei Ruse, aspect confirmat şi de vicepremierul rus pe contul său de Twitter. În ceea ce priveşte deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol, oficialii spun că nu sunt pregătiţi pentru acest pas, în schimb Rogozin consideră că nu e timpul trecut să-i convingă pe liderii de la Chişinău.
Asa cum deja se stia, astăzi, partea rusă a solicitat deschiderea consulatelor ruse în orașele Bălți și Tiraspol. Astfel, în primul caz urmează să fie efectuate toate măsurile formale, iar pentru deschiderea unui consulat la Tiraspol, oficialii au convenit să continue discuțiile la acest subiect.
“De la schimbul de declaraţii din presă am trecut la un dialog care presupune deschidera unui astfel de consulat la Tiraspol. Nu cred că trebuie să apară întrebări legate de securitate, pentu că la Tiraspol activează un birou al OSCE. Consulatul nu este o ambasadă. Am înregistrat un progres enorm şi se vede lumina de la sfâşitul tunelului”, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Dmitri Rogozin s-a arătat mulţumit că la şedinţa comisiei interguvernamentale moldo-ruse au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Tiraspolului, o premieră despre care a spus că speră să fie de bun augur.
Cât priveşte problemele de pe agenda comisiei, copreşedintele rus al acesteia a spus că ele sunt prea complicate pentru a li se găsi acum soluţii. Este vorba, între altele, despre simplificarea regimului de comerţ pentru mărfurile moldoveneşti, statutul migranţilor moldoveni în Rusia.
Însă chestiunea cea mai dificilă, potrivit lui Rogozin, rămâne semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale ruseşti. Rusia este împotriva acordurilor energetice ale Moldovei cu Uniunea Europeană, care îi subminează poziţia de monopolist pe piaţă. Rogozin a spus că Moscova va trata problema cu Bruxellesul, şi nu cu Chişinăul, pentru că vrea garanţii juridice că investiţiile sale nu vor avea de suferit.
„În opinia noastră, condiţiile de aderare a Moldovei la pachetul energetic 2 şi 3 european exclud, practic, soluţionarea complexă a problemei restructurării datoriilor la gaze pe ambele maluri ale Nistrului faţă de Gazprom, şi nu rezolvă problema legată de livrarea în continuare, stabilă, a gazelor naturale.”
Datoriile Moldovei împreună cu cele ale regiunii transnistrene faţă de Gazprom depăşesc acum 4 miliarde de dolari, cea mai mare parte a datoriei fiind a Tiraspolului care practic nu plăteşte pentru consum.
Deşi Chişinăul poartă de un an negocieri pentru prelungirea contractului de livrare a gazelor, Dmitri Rogozin a spus că, de fapt, discuţiile vor începe abia acum şi, chiar dacă a rămas puţin timp, speră să se ajungă la un compromis până la sfârşitul anului.
Oficialul rus nu a spus ce va urma dacă nici acum nu se va ajunge la o înţelegere, dar a subliniat că pachetul energetic european nu ar fi în avantajul Republicii Moldova.
Rogozin în seara zilei de vineri va merge la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderul separatist, Evghenii Şevciuc. În regiunea de est, Rogozin urmează să viziteze un punct de control cu pacificatori ruși și o fabrică din Tighina aflată în proprietatea unor oameni de afaceri ruşi.
Vizita lui Rogozin în Republica Moldova survine într-un moment nu tocmai prielnic pentru relaţiile moldo-ruse, când Moscova încearcă să schimbe regulile de joc pentru importatorii moldoveni de produse agricole. Sute de camioane cu produse agricole rămân blocate câte trei zile la intrarea în Rusia, la Breansk, cerându-li-se documente suplimentare, neprevăzute de acordul moldo-rus în domeniu.
Reprezentanţii unor companii din R.Moldova susţin că la mijloc ar fi o misterioasă Asociaţie a producătorilor şi exportatorilor de fructe din Polonia, care ar fi fost împuternicită de Rosselihoznadzor să verifice şi să certifice merele din Moldova. „Dacă dispui de un certificat eliberat de această Asociaţie, treci fără nicio problemă controlul efectuat de inspectorii fitosanitari ruşi. Acest certificat însă costă 200 de euro pentru un TIR”, a explicat un exportator. Ministrul Vasile Bumacov a confirmat pentru „Adevărul” că şi acum doi ani s-a încercat, dar fără succes, includerea acestei asociaţii în schema de exportare a produselor moldoveneşti în Rusia.
Presa de la Chișinău îl compară pe vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin cu eroul comediei „Revizorul” de Nicolai Gogol (ziarul Timpul). „Când vine vorba despre Rogozin, oficialităţile de la Chişinău sunt atât de… prudente, încât încep să se bâlbâie. Prudenţa o înţelegem, nu însă şi bâlbâiala. „Revizorul” Dmitri Rogozin le induce liderilor de la Chişinău o stare de nelinişte, le inhibă darul de a se exprima clar, coerent şi tranşant. Neliniştea cu care e aşteptat Rogozin la Chişinău e legată, evident, nu atât de solicitarea Moscovei de a deschide consulate ruseşti la Tiraspol şi la Bălţi, cât de faptul că oficialii noştri nu ştiu cu ce surpriză vine Rogozin”, opinează editorialistul Constantin Tănase.
Rogozin ajunge la Chişinău pentru a doua oară în acest an. După vizita din aprilie, şi-a atribuit o imagine controversată, reuşind să încingă spiritele prin declaraţiile făcute în presă. Demnitarul a scris şi o carte în care povesteşte că în 1992 a participat la războiul din Transnistria, luptând împotriva fasciştilor români şi moldoveni. Într-un interviu pentru presa rusă, demnitarul a declarat că federalizarea Moldovei ar fi o soluţie pentru reglementarea problemei transnistrene. Precizăm că Dmitri Rogozin a fost desemnat, pe 21 martie, reprezentant special al preşedinţiei ruse pentru regiunea transnistreană.
Leave a Reply