România, președinte în 2016 al Comisiei Pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare

November 18, 2015

România a fost aleasă, prin consens, în funcția de președinte al Comisiei pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), în cadrul celei de a 45-a sesiuni care a avut loc la Viena, în zilele de 16 și 17 noiembrie, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București.

Potrivit sursei citate, funcția va fi exercitată de statul român prin intermediul Reprezentantului Permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, 2016 fiind și anul în care se aniversează 20 de ani de la adoptarea tratatului și înființarea comisiei.

Alegerea României în această funcție, pentru a doua oară, reprezintă o recunoaștere a contribuției la promovarea intrării în vigoare și universalizării a acestui document, susține MAE.

Comisia Pregătitoare a CTBTO reunește reprezentanți diplomatici ai celor 183 de state semnatare și reprezintă forul politic decizional al Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare.

“Atribuțiile principale ale Președintelui Comisiei Pregătitoare vizează, suplimentar celor de conducere a sesiunilor plenare, facilitarea consensului în problemele sensibile aflate pe agenda CTBTO și coordonarea negocierilor între statele semnatare și grupuri regionale în vederea adoptării deciziilor comisiei” precizează comunicatul MAE.

Potrivit MAE, România consideră că CTBT este unul din pilonii fundamentali ai arhitecturii internaționale de securitate și sprijină ferm intrarea sa rapidă în vigoare ca un pas esențial în atingerea obiectivelor de neproliferare și dezarmare nucleară.

“CTBT a fost negociat în perioada 1994-1996, fiind adoptat la 10 septembrie 1996. Tratatul prevede obligația statelor-părți de a nu testa arme nucleare și de a întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acțiuni pe teritoriul lor. (…) România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 și l-a ratificat la 4 octombrie 1999” se mai arată în comunicatul citat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new