România – Reuniune la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est

November 4, 2015

Miercuri, 4 noiembrie a.c., a avut loc Reuniunea la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est, găzduită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.   
Evenimentul a fost prezidat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, alături de Preşedintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda.

În cadrul Reuniunii au mai participat și Preşedintele Bulgariei, domnul Rosen Plevneliev, Preşedintele Republicii Estonia, domnul Toomas Hendrik Ilves, Preşedintele Republicii Letonia, domnul Raimonds Vējonis, Preşedintele Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaitė, Preşedintele Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska, Preşedintele Ungariei, domnul Áder János, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Cehe, domnul Jan Hamáček, precum și Secretarul General Adjunct al NATO, domnul Alexander Vershbow.

”Avem o imagine clară a provocărilor strategice pe care Alianța le întâmpină. Arealul de provocări, de la Marea Neagră la Marea Baltică, amplifică responsabilitățile țărilor noastre în asigurarea stabilității și a securității. Răspunsurile noastre nu pot fi altfel decât coordonate. Sunt convins că prin consultările noastre de astăzi ne vom aduce contribuția la eforturile ce au ca scop un NATO mai pregătit, mai puternic și mai capabil să răspundă riscurilor și amenințărilor de securitate actuale, în primul rând celor din Est, dar și celor din Sud. În același timp, este nevoie să subliniem, aici și acum, relevanța întăririi legăturii transatlantice, ca element cheie pentru securitatea Euro-Atlantică și globală.
Dragi colegi, țările noastre au aderat la NATO și la UE dorindu-și îndeplinirea unui vis de libertate și pace, a dorinței de a nu mai fi vreodată nevoiți să trăim în frică, și a nevoii de a beneficia de garanția de securitate oferită de apartenența la NATO și de prosperitatea și dezvoltarea asigurate de apartenența la UE. Reuniunea de astăzi va reafirma angajamentul nostru comun față de aceste principii și valori” a declarat președintele Iohannis în deschiderea lucrărilor reuniunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new