România – Scutul anti-rachetă de la Deveselu a fost inaugurat oficial

May 12, 2016

Scutul de la Deveselu a fost inaugurat. Evenimentul a fost unul cu o destinație strict propagandistică, deoarece toate componentele au fost instalate și testate încă de anul trecut, scutul fiind declarat funcțional în luna decembrie 2015, iar acum a avut loc doar inaugurarea oficială.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit în România pentru ceremonie. Șeful Aliantei Nord Atlantice s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis. Într-o declaratie de presă comună, cei doi oficiali au subliniat ca scutul este unul defensiv si nu reprezinta nicio amenintare la adresa Rusiei. În ceea ce privește atenționările lansate de la Moscova, Stoltenberg a subliniat că “NATO se angajează solemn să asigure securitatea României acum și în viitor”, precizând însă ”că vor fi menținute deschise canalele de dialog cu Rusia”.

Președintele Iohannis a subliniat că România rămâne un partener de încredere, implicat activ în adoptarea și implementarea deciziilor aliate, indicând că acțiunile țării noastre probează permanent acest lucru. “România își îndeplinește integral angajamentele asumate la Summitul NATO din Țara Galilor, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este promisiunea onorată de a crește bugetul pentru apărare, până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor” a subliniat șeful statului.

La ceremonia de la Deveselu au participat Jens Stoltenberg, adjunctul Secretarului Apărarii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apărarii, Mihnea Motoc. Oficialii români și americani au tăiat panglica inaugurală a sistemului antirachetă de la Deveselu. “România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră” a punctat Stoltenberg.

În contrapartidă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a reiterat că desfășurarea scutului antirachetă american în România reprezintă o ”amenințare” pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa. ”Indubitabil, desfășurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o amenințare pentru securitatea Federației Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi luate, sau nu, măsuri; sunt luate măsuri pentru a menține securitatea Rusiei la nivelul necesar. Dați-mi voie să vă amintesc că însuși președintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui funcționează acest sistem și împotriva cui va funcționa el în viitor?” a afirmat Peskov într-o conferință de presă, potrivit TASS.

Potrivit Interfax, citată de Reuters, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a anunțat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operațional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). Tratatul INF, semnat de SUA și URSS în 1987, cere ca ambele țări să elimine toate rachetele de croazieră și balistice nucleare și convenționale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new