România: Sistemul antirachetă de la Deveselu declarat complet funcțional

December 18, 2015

Guvernele american și român urmează să declare astăzi, 18 decembrie 2015, capabilitatea tehnică completă a facilității antirachetă Aegis Ashore (din cadrul bazei militare de la Deveselu, n.r.), care va oferi apărare contra potențialelor atacuri din partea Iranului, au afirmat oficiali americani guvernamentali și din domeniul apărării, citați de agenția de presă Reuters.

Anunțul care va fi făcut vineri are loc pe fondul discuțiilor la nivelul oficialilor americani despre maniera de răspuns la testele cu rachete efectuate de Iran pe 10 octombrie, care au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că sistemul antirachetă nu a fost conceput ca o armă îndreptată împotriva Rusiei, ci ca un mijloc de apărare în contextul accentuării conflictelor militare la nivel internațional. “Încă o dată: construcția acestei facilități de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse. Este un scut de apărare, dar într-o lume în care, din perspectiva securitară, tot mai preocupanți devin actorii non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândește altă dimensiune și altă importanță”a precizat ministrul într-un interviu pentru un portal de știri. În același context referitor la sistemele anti-rachetă ale NATO, ministrul Lazăr Comănescu a atras atenția asupra unei afirmații mai vechi a președintelui Dumei de Stat. “V-ați referit la faptul că și ieri cineva nu știu ce a declarat. Dar, eu aș spune ceva care am impresia că a trecut mai puțin observat. Vă amintiți că nu demult a fost aici președintele Dumei. (…) Eu cel puțin am reținut ceva care mi se pare foarte interesant. Întrebat fiind despre Deveselu, Narîșkin a spus: “este o decizie a autorităților române pe care noi o respectăm”. Nu s-a reținut acest lucru. Mie mi se pare că al treilea om în stat în Federația Rusă făcând o asemenea afirmație e un lucru care nu poate să fie ignorat” a precizat ministrul Comănescu.

El a subliniat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă o nouă confirmare a solidității Parteneriatului Strategic româno-american.

Astfel, România își consolidează poziția în consolidarea securității și stabilității în zonă. Obiectivul militar include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații.

Reprezentanți ai Ambasadei SUA la București au declarat că sistemul era funcțional încă de anul trecut, iar acum a fost dotat deja cu rachete, anunțul fiind mai degrabă doar o formalitate. ‘Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților militari‘, a spus unul dintre oficialii americani citați.

Comandanții militari vor declara facilitatea Aegis Ashore operațională sau pregătită pentru folosirea inițială la începutul lui 2016, odată cu integrarea sa în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO, a precizat același oficial.

Tim Hawkins, purtător de cuvânt al Forțelor Navale ale SUA, a refuzat să facă vreun comentariu despre anunțul așteptat pentru vineri, dar a apreciat că obiectivul respectiv este un ‘pas important în eforturile noastre (ale SUA) de protejare față de amenințarea crescândă reprezentată de proliferarea rachetelor balistice cu rază de acțiune, capacitate letală și complexitate tot mai mari’.

Sursă: Agerpres&ReporterNTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new