Roskosmos şi NASA – preocupate de riscurile expediţiilor spaţiale

November 29, 2012

Agenţia spaţială rusă Roskosmos şi cea americană, NASA, au selecţionat doi astronauţi experimentaţi pentru o misiune de un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2015, au anunţat cele două agenţii într-un comunicat comun.

Rusul Mihail Kornienko (52 de ani) şi americanul Scott Kelly (48 de ani, în stânga imaginii) vor decola de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan, în primăvara anului 2015, pentru o misiune de un an, pe parcursul căreia vor colecta “date ştiinţifice importante pentru viitoarele misiuni de explorare a Sistemului Solar de către om”, se afirmă în comunicatul emis de Roskosmos şi NASA.

Obiectivul acestei misiuni de un an la bordul ISS este acela de a înţelege mai bine riscurile expediţiilor spaţiale asupra sănătăţii astronautilor şi modul în care organismul uman reacţionează şi se adaptează la condiţiile vitrege din spaţiu. Datele colectate pe parcursul acestei misiuni de 12 luni vor permite definirea cu un grad mai mare de precizie a capacităţilor şi a stării de sănătate a membrilor echipajului, pentru a reduce riscurile asociate viitoarelor expediţii spaţiale care vor ajunge pe Lună şi pe Marte.

În prezent, durata misiunilor spaţiale la bordul ISS este de maximum şase luni. La sfârşitul lunii octombrie 2012, Capsula rusească Soyuz, cu trei astronauţi la bord (doi cosmonauţi ruşi, Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin, aflaţi la prima lor misiune în spaţiu, şi americanul Kevin Ford), s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ei vor rămâne la bord pentru următoarele 4 luni. Pe ISS se mai află cosmonauta americancă Sunita Williams, rusul Iuri Malentchenko şi japonezul Akihiko Hoshide, care se află acolo din luna iulie şi îşi vor încheia misiunea la sfârşitul acestui an.

Pentru a se pregăti cât mai bine pentru această misiune de un an, Mihail Kornienko, în vârstă de 52 de ani, şi Scott Kelly, în vârstă de 48 de ani, vor intra la începutul anului 2013 într-un program de antrenament de doi ani, în Statele Unite, Rusia şi în alte ţări care participă la programul ISS. Acesta se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ora. ISS cântăreşte peste 408 tone şi oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new