Rosneft preia majoritatea activelor din domeniul petrolier ale companiei Morgan Stanley
December 27, 2013
Compania de stat Rosneft a anunţat prin intermediul unui comunicat preluarea majorității activelor şi contractelor petroliere deţinute de compania financiară Morgan Stanley în diverse zone de pe mapamond. Tranzacția a fost aprobată de către Consiliul de Administrație al Rosneft Oil Company la data de 20 decembrie 2013. Tranzacția este supusă, printre alte condiții, aprobărilor de reglementare din SUA, UE și anumite alte jurisdicții. Afacerea se așteaptă a fi definitivată în a doua jumătate a anului 2014.
Gigantul rus mai face astfel pe final de an o mutare spectaculoasă care va spori și mai mult patrimoniul celei mai profitabile companii de stat din Rusia, mai ales din mai 2012, când conducerea Rosneft a fost încredințată “țarului energiei” și apropiat al președintelui Putin, Igor Secin, căreia i se datorează deja semnarea unui important acord între compania rusă și gigantul american Exxon Mobile, dar și cele cu italienii de la Eni (privind explorarea resurselor în zona Arctică) și compania petrolieră de stat din Norvegia, precum și preluarea pachetului de acțiuni deținut de British Petroleum în cadrul consorțiului TNK-BP, demers în urma căruia Rosneft a devenit cea mai mare companie petrolieră din lume.
Potrivit site-ului Vocea Rusiei, ”în posesia Rosneft au trecut sute de nave petroliere, capacităţi de stocare amplasate în toate porturile-cheie ale globului şi sute de traderi. Cel mai important aspect al tranzacţiei constă în faptul că Rosneft a „moştenit” de la Morgan Stanley sute de contracte de cumpărare a petrolului din diverse ţări. Contractele la care au muncit bancherii şi finanţiştii americani, multe dintre ele fiind „preferenţiale”, acum au ajuns în posesia companiei de stat din Rusia”.
Totuși, potrivit comunicatului emis de Morgan Stanley, ”tranzacția nu va include activele din infrastructura SUA (depozitele de stocare, conductele de transport și firma TransMontainge Inc”, ceea ce ar putea ajuta corporația la evitarea divergențelor cu factorii de conducere de la Washington. Statele Unite au fost de cele mai multe ori ostile companiilor de stat din țări precum Rusia și China privind achiziția de active din energie și infrastructura aferentă.
Știrea privind această tranzacție a dat un semnal de alarmă la Washington, susține Reuters. Senatorul democrat Edward Markey, care este un membru al Comitetului Senatului pentru Relații Externe, a cerut guvernului Statelor Unite o “revizuire atentă” a acestei afaceri pentru a se asigura că o companie petrolieră rusă de stat “nu poate manipula piețele noastre și afecta Statele Unite ale Americii și implicit pe cetățenii săi”. Statul rus este acționarul majoritar și deținătorul a 70% din patrimoniul firmei Rosneft.
Leave a Reply