Rosoboronexport – creșteri substanțiale privind exportul de elicoptere și sisteme de apărare aeriană

November 17, 2013

Exportul de elicoptere militare produse de Rusia va crește cu 20% în 2013, în timp ce vânzările de sisteme de apărare aeriană vor spori cu 30%, a declarat un reprezentant al companiei de stat Rosoboronexport.

Rosoboronexport va livra mai mult de 130 de elicoptere de luptă și de transport militar în acest an, marcând astfel o creștere de zece ori a vânzărilor din ultimii 12 ani. “Am exportat doar 12 elicoptere în 2001, în timp ce planurile pentru acest an sunt de peste 130 de unități” a declarat la finele săptămânii trecute reprezentantul Rosoboronexport, Mihail Zavaliy.

Zavaliy a mai precizat că în cursul acestui an a existat o creștere a cererii internaționale pentru elicoptere, o  oportunitate pe care compania Rosoboronexport a exploatat-o printr-un marketing de succes. “Am reușit să extindem în mod substanțial livrările noastre din punct de vedere geografic, inclusiv în Orientul Mijlociu, ceea ce înseamnă că potențialul nostru nu este rău” a spus Zavaliy.

Pe lista clienților importanți ai Rusiei se numără și Statele Unite ale Americii, care anul viitor vor cumpăra 30 de elicoptere rusești ce urmează a fi donate armatei afgane, a mai declarat reprezentantul Rosoboronexport. Lotul de elicoptere de transport militar Mi-17V-5  se va ridica astfel la 63 de aparate de acest model furnizate de americani pentru Armata Națională Afgană. Mi-17V-5 face parte din familia Mi-8/17, și sunt utilizate în prezent în mai mult de 80 de țări.

Începând din 2011, Rusia a devenit al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după Statele Unite, vânzările de armament generând venituri la bugetul de stat de 11.3 miliarde dolari în venituri. În 2012, Federația Rusă a semnat 1309 contracte și a exportat arme în valoare de 12.7 miliarde dolari și a adăugat pe lista clienților săi țări precum Afganistan, Ghana, Oman, Tanzania. Vânzările de elicoptere și sisteme de apărare aeriană au reprezentat 58% din exporturile de armament ale Rusiei în 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new