Rusia – acorduri supranaţionale pentru proiectele de infrastructură transfrontalieră

December 17, 2012

Rusia va propune Uniunii Europene un plan menit să tempereze neînţelegerile din domeniul gazelor naturale.

Ministrul energiei, Alexandr Novak, a detaliat în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute câteva din propunerile pe care Rusia le va înainta Bruxelles-ului, în această săptămână.

Pentru a depăşi actualul blocaj în dosarul gazelor şi cel al energiei electrice, Rusia doreşte să încheie cu Uniunea Europeană acorduri supranaţionale în domeniul proiectelor de infrastructură trasfrontalieră, a declarat, la o conferinţă de presă ministrul rus al energiei, Alexandr Novak.

Proiectul va fi transmis Comisiei Europene cu ocazia summitului Rusia-UE din 21 decembrie de la Bruxelles. El prevede inclusiv exceptarea gazoductelor Nord Stream şi South Stream de la cel de al treilea pachet energetic al Uniunii Europene.

Alexandr Novak a declarat că Rusia aşteaptă ca, alături de Bulgaria şi Ungaria, care au acordat deja segmentelor respective ale gazoductului South Stream statutul de proiect naţional, asemenea decizie să fie luată de celelalte state participante. Aceasta, a subliniat Alexandr Novak, va constitui baza pentru rezolvarea problemei acordării pentru gazoductul South Stream a statutului de proiect transfrontalier.

“Aceasta va oferi posibilitatea de a identifica inclusiv soluţii în cadrul legislaţiei europene existente sau, cum am mai spus, să găsim soluţii comune pentru crearea unor mecanisme şi instrumente suplimentare, care să permită realizarea unor proiecte de infrastructură atât de mari” a precizat ministrul Novak.

“Asemenea proiecte ca Nord Stream şi South Stream se deosebesc în mod absolut de statutul proiectelor conductelor realizate în interiorul UE, deoarece fluxul principal de gaze traversează nu doar ţări membre ale Uniunii Europene şi de aceea legislaţia care funcţionează astăzi în cazul proiectelor de infrastructură din ţările UE nu poate, în opinia noastră, să se refere din punct de vedere juridic şi la realizarea proiectelor de infrastructură transfrontaliere” a declarat ministrul rus al energiei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new