Rusia – desant pe piața de armament din America Latină

October 9, 2013

La începutul săptămânii viitoare o delegație militară condusă de ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu, se va deplasa în Brazilia și Peru. Potrivit publicației Kommersant, pe agenda vizitei sunt programate discuții privind cooperarea tehnico-militară dintre Federația Rusă și cele două state din America Latină.

Mai mult, surse din interiorul Ministerului Apărării de la Moscova susțin că în Brazilia se va discuta și despre achiziționarea sistemului de apărare aeriană Pantsir-S1, iar în Peru posibilitatea de achiziționare pentru nevoile unităților armatei locale de 110 tancuri T-90S și BTR-80A. Un alt subiect de care Peru este interesat – achiziționarea de sisteme de apărare pentru a înlocui deja depășitul sistemul sovietic de apărare antiaeriană “Pechora”, aflat în dotarea armatei peruane de prin 1970. Conform acelorași surse, derularea cu succes a acestor negocieri ar putea duce la semnarea de contracte ferme în valoare de cel puțin 1,7 miliarde de dolari.

Pe agenda ministrului Shoigu și a delegației ruse se află întâlniri cu ministrul brazilian al Apărării, Celso Amorim, șeful Statului Major General, generalul Jose Carlos de Nardi și cu președintele Braziliei, Dilma Rousseff (întâlnire însă neconfirmată încă oficial de președinția Braziliei). În Peru, ministrul Shoigu se va întâlni cu omologul său, ministrul Apărării Pedro Kateriano Belido.

Potrivit “Kommersant” care citează o sursa din cadrul Statului Major General al Federației Ruse, cu delegația braziliană se va discuta în special despre posibilitatea de a achiziționa două baterii portabile ale sistemului de apărare aerienă “Igla” si trei baterii ale sistemului de apărare aeriană “Pantsir-S1”. “Ne vom concentra pe mecanismul de derulare a contractului și detaliile tehnice ale acordului” – a explicat sursa citată. Primele informații despre intenția Braziliei de achiziționare a tehnicii militare rusești au apărut în luna ianuarie a acestui an când generalul Jose Carlos de Nardi a avut o întâlnire la Moscova cu șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valeri Gerasimov. Atunci șeful SMG brazilian s-a arătat interesat de caracteristicile sistemului “Pantsir-S1” – condiții de funcționare, costuri de reparații și mentenanță și a menționat că Brazilia ar fi dispusă să cumpere un astfel de sistem în vederea sporirii securității aeriene în contextul găzduirii în 2014 a Cupei Mondiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new