Rusia: Întrevedere John Kerry – Vladimir Putin & Sergey Lavrov

May 12, 2015

Miniștrii de externe rus, Serghei Lavrov, și american, John Kerry, au arătat marți la Soci primele semne de destindere între țările lor după mai mult de un an de criză în Ucraina, precum și dorința de acționa împreună asupra marilor subiecte internaționale, comentează AFP.

Rusia nu va putea fi obligată să-și sacrifice interesele naționale, iar sancțiunile sunt o cale care nu duce nicăieri, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-un comunicat, la finalul întrevederii avute marți, la Soci, între șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și omologul său american John Kerry, potrivit TASS și RIA Novosti.

“Nu am fost tot timpul de acord în cursul discuției noastre, dar întâlnirea de astăzi (marți) ne-a permis să ne înțelegem mai bine”, a salutat Serghei Lavrov într-o conferință de presă, organizată în comun cu oaspetele american după o întrevedere de patru ore cu președintele rus, Vladimir Putin.

John Kerry, care urmează să se deplaseze miercuri la Antalya, în Turcia, pentru a participa la un summit NATO, a subliniat la rândul său “nevoia urgentă” de a găsi o poziție comună în dosarele spinoase care agită lumea.

Pe de altă parte, el a avansat ideea unei ridicări a sancțiunilor occidentale, adoptate pe etape după anexare Crimeii de către Rusia, dacă armistițiul este respectat în Ucraina — o modalitate de a le reaminti rușilor influența lor asupra separatiștilor.

Dialogul cu SUA este posibil doar pe bază de egalitate, fără dictat (MAE rus)

‘Serghei Lavrov a subliniat că nu Rusia poartă răspunderea pentru actuala criză din relațiile cu Washingtonul. Rusia este deschisă unei cooperări constructive cu SUA, atât în domenii bilaterale, cât și pe scena internațională, unde ambele țări poartă o răspundere specială pentru securitatea și stabilitatea globale. Cu toate acestea, cooperarea este posibilă doar având la bază dreptatea și echitatea, fără încercări de dictat sau de constrângere’, se spune în comunicatul emis de MAE rus.

De asemenea, potrivit diplomației ruse, în timpul întrevederii Serghei Lavrov și omologul său american John Kerry au subliniat lipsa de alternativă la soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina.

‘În timpul analizării problematicii crizei ucrainene, Serghei Lavrov și John Kerry au subliniat lipsa de alternativă la calea pașnică de reglementare a acesteia. În acest context, partea rusă a subliniat necesitatea aplicării fără abatere a acordurilor de pace de la Minsk din 12 februarie, inclusiv stabilirea unui dialog între Kiev și (republicile autoproclamate) Donețk și Lugansk’, se spune în comunicat.

Pe lângă conflictul din Ucraina, cei doi miniștri au discutat despre războiul din Siria și chestiunea programului nuclear iranian, asupra căruia trebuie încheiat un acord definitiv cel mai târziu pe 30 iunie.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new