Rusia: Legea ONG-urilor, promulgată de Putin, contestată de activişti

July 22, 2012

Controversata Lege prin care toate organizaţiile non-guvernamentale din domeniul politic, beneficiare de sponsorizări externe, devin „agenţi străini” a fost promulgată de preşedintele rus, Vladimir Putin, scrie RIA Novosti.

Camera superioară a parlamentului rus a aprobat legea ONG-urilor la 18 iulie şi a stabilit astfel un regim juridic distinct pentru toţi „agenţii străini”: amenzi considerabil mai mari în caz de infracţiune fiscală şi obligativitatea predării unui bilanţ financiar de două ori pe an, în care să îşi justifice cheltuielile. Legea se aplică asupra angajării ONG-urilor în activităţi politice.

În ciuda protestelor membrilor organizaţiilor non-guvernamentale, care se simt controlate de stat, legea a intrat în vigoare odată cu semnarea sa de către preşedintele Putin.

Activiştii ruşi critică Kremlinul de această iniţiativă, afirmând că este o încercare a autorităţilor ruse de a reduce la tăcere criticii.

Liderul Grupului Helsinki din Moscova, Ludmila Alexeieva, şi-a exprimat nemulţumirea asupra măsurii luate. Ea spune că grupul său va transforma finanţările străine, în încercarea de a lucra pe lângă lege.

Nerespectarea acestor obligaţii va fi sancţionată cu amenzi usturătoare sau chiar cu doi ani de închisoare.

Formaţiunea politică a lui Vladimir Putin, Partidul Rusia Unită, a pretins că guvernele străine folosesc aceste ONG-uri drept acoperire pentru activităţi politice care vizează schimbarea regimului sub presiunea protestelor sociale.

Criticii au susţinut că modificările legislative reprezintă o serioasă ameninţare la adresa activităţilor de monitorizare a alegerilor întreprinse de Golos, precum şi la adresa organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International sau a organizaţiei de combatere a corupţiei Transparency International. Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii şi-a exprimat “îngrijorarea profundă” în legătură cu promovarea legii, însă Moscova a ripostat acuzând SUA de interferenţă în treburile interne.

Noua măsură a intrat în vigoare la o lună după ce preşedintele Putin a semnat un proiect de lege care aplică amenzi uriaşe pentru participarea la demonstraţii neautorizate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new