Rusia – Ministerul Apărării confirmă amplasarea rachetelor tactice în enclava Kaliningrad

December 17, 2013

Rusia a confirmat luni ca a instalat rachete balistice tactice în apropierea granițelor sale cu NATO, dar spune că acest lucru nu încalcă reglementările internaționale, scrie agenția rusă RIA Novosti. Mai mult, ofiţerul de presă al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konashenkov, susţine că procesul de instalare a acestora a demarat acum un an de zile.

Confirmarea din partea Ministerului Apărării de la Moscova vine ca urmare a apariției săptămâna trecută în cotidianul Bild din Germania a știrii că Rusia a instalat “în tăcere” 10 rachete balistice Iskander-M (SS-26 Stone) în enclava Kaliningrad și de-a lungrul graniței cu Estonia, Letonia și Lituania, toate țări membre NATO, ca răspuns la amplasarea elementelor scutului anti-rachetă NATO. Bild afirmă că imagini înregistrate prin satelit, confidenţiale, pe ale căror provenienţă şi dată nu le precizează, arată că un “număr cu două cifre” de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, au fost amplasate “în ultimele 12 luni” în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice. Potrivit cotidianului german menționat, rachetele SS-26 pot fi dotate cu focoase convenționale sau nucleare, iar raza lor maxima de acțiune este de aproximativ 500 de kilometri.

“Amplasarea rachetelor pe teritoriul Districtului Militar Vestic al Federației Ruse nu încalcă nicio înțelegere internațională”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov. Nu au fost făcute precizări privind numărul rachetelor amplasate și locațiile specifice.
Rachetele amplasate în regiunea Kaliningrad ar putea lovi ținte NATO din Polonia, Lituania și chiar Germania, potrivit RIA Novosti. Reamintim că fostul președinte rus (actual prim ministru), Dmitri Medvedev, declara în urmă cu 2 ani că Rusia își va îndrepta rachetele către bazele din Europa unde SUA își instalează elementele scutului antirachetă, dacă Washingtonul nu va răspunde îngrijorărilor ruse privind planurile de apărare antirachetă.

În același timp însă, acțiunea face parte din planul strategic de reformă a armatei, în care unul din obiective este re-tehnologizarea și dotarea forțelor militare cu noile tehnologii și sisteme de apărare deținute de Rusia. Primele șase sisteme Iskander au fost instalate în regiunea militară de Vest în 2010, potrivit ministerului rus al Apărării, citat de Russia Today. În acest an, mai multe sisteme Iskander au fost de asemenea instalate în unități de rachete din Astrahan, în Districtul militar de Sud, pentru a include în special regiunea Caucaziană. Mai mult, toate forțele de rachete ale armatei terestre vor trebui echipate cu aceste sisteme până în 2018, potrivit declarațiilor ministrului rus al Apărării, Sergey Shoigu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new