Rusia: proiecte ambițioase pentru modernizarea flotei militare

March 12, 2013

Moscova va investi peste 100 de miliarde de euro, în intervalul 2013-2020, într-un amplu proiect de modernizare și reorganizare a propriei flote militare.
În urmă cu două luni, cu prilejul ceremoniei de predare către Marina Militară Rusă a submarinului nuclear Iuri Dolgoruki, la Severomorsk, în nordul Federației Ruse, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, secondat de ministrul apărării, Sergey Shoigu, declara că: ”Moscova va investi, în intervalul 2013-2020, 166 de miliarde de dolari, pentru proiectele de modernizare a propriei flote militare”.
Informația a fost reluată la începutul acestei săptămâni, când ministrul rus al apărării, Sergey Shoigu a anunțat că Marina Militară Rusă va primi, până în anul 2020, 24 de submarine și 54 de vase de luptă de diverse clase. ”Ca urmare a programului national de reînarmare, forța navală a Rusiei ar trebui să fie echipată până în 2020 cu 8 submarine nucleare strategice, 16 submarine multi-roll și 54 de nave noi de luptă” a precizat ministrul Shoigu, citat de RIA Novosti.
De altfel, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, citată de site-ul stiriexterne.com, un oficial al Moscovei a propus înfiinţarea unui grup naval de luptă în Marea Mediterană compus din 10 nave combatante şi auxiliare până în anul 2015. Această forţă navală ar putea fi compusă din nave provenite de la alte trei flote ruseşti (Flota Mării Negre, Flota Nordului şi Flota Baltică), similar celei care desfăşoară exerciţii în partea de est a Mediteranei, aproape de coasta Siriei.De asemenea, grupul de luptă ar putea opera pe baza unei rotaţii, urmând să folosească porturi din Cipru, Muntenegru, Grecia şi Siria ca puncte de realimentare. Ministrul rus al apărării, Sergey Shoigu, a declarat că ”Rusia are nevoie de prezenţa unei forţe navale permanente în Marea Mediterană pentru a apăra interesele de securitate ale Rusiei din regiune”.Potrivit site-ului www.rumaniamilitary.ro : Forța navală rusă este compusă în acest moment din cinci flote active, sau mai bine zis, patru flote si o flotilă la Marea Caspica. Dintre cele patru flote, cea mai puternică este Flota Nordului, cu baza la Severomorsk, în nord-vest-ul Rusiei. Flota Mării Negre își are cartierul general la baza ucraineană din Sevastopol, Flota Pacificului folosește baza de la Vladivostok, din Rusia – Orientul Îndepărtat, iar Flota Baltică are ca bază enclava rusească a Kaliningradului. Cea mai mica flotă rusească e cea din Marea Caspică, dar e cea mai puternică din acea regiune.

One response to “Rusia: proiecte ambițioase pentru modernizarea flotei militare”

  1. […] [12] Moscova va investi peste 100 de miliarde de euro, în intervalul 2013-2020, într-un amplu proiect de modernizare și reorganizare a propriei flote militare. http://powerpolitics.ro/rusia-proiecte-ambitioase-pentru-modernizarea-flotei-militare/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new