Rusia s-a retras din acordul cu US privind controlul drogurilor

January 30, 2013

Rusia mai închide o uşă în colaborarea cu Statele Unite ale Americii. Resetarea “resetării” cumulează tot mai multe semnale diplomatice neprietenoase. Cel puţin aceasta este prima impresie după anunţul făcut de guvernul rus privind încheierea colaborării în cadrul unui acord privind cooperarea ce viza aplicarea legii şi controlul în domeniul drogurilor şi a traficului de persoane, semnat cu Statele Unite în septembrie 2002.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul executivului de la Moscova, PM Dmitry Medvedev a semnat un decret prin care partea americană este informată de retragerea Rusiei din acest acord şi încheierea valabilităţii acestuia pe motiv că acesta “nu mai corespunde realităţilor zilei de azi şi şi-a epuizat potenţialul”. Acordul nu va mai fi valabil la 90 de zile după primirea de către una dintre părţi a unei înştiinţări scrise din partea celeilalte cu privire la intenţia rezilierii acordului.

În replică, SUA au anunţat că se retrag din grupul pentru dezvoltarea societăţii civile, grup ce făcea parte din comisia prezidenţială ruso-americană, înfiinţată în 2009 în cadrul “resetării”. După cum a explicat Washingtonul, decizia de a se retrage din acest grup a fost luată ‘în contextul recentelor măsuri luate de guvernul Federaţiei Ruse în vederea îngrădirii societăţii civile”. Surse din Departamentul de Stat, citate de publicaţia Kommersant, au explicat că “este vorba despre legile adoptate de Moscova vara trecută”, iar “răspunsul disproporţionat al Rusiei la Actul Magnitski” nu a făcut decât să “întărească decizia Washingtonului”.

Amintim că în toamna anului trecut Rusia a închis filialele şi programele finanţate de Agenţia Internaţională de Dezvoltare (USAID) pe teritoriul său, motivând că activităţile privind protecţia drepturilor omului trebuie finanţate din interiorul şi nu din exteriorul Rusiei. Decizia părţii ruse a venit ca o continuare a acuzelor mai mult sau mai puţin oficiale de finanţare externă a protestelor opoziţiei de la Moscova din perioada 2011 – 2012.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new