Rusia şi-a prezentat agenda strategică pentru preşedinţia G20

January 2, 2013

La sfârşit de an şi la o lună de când a preluat de la Mexic preşedinţia G20, pe 27 decembrie 2012 Rusia şi-a prezentat agenda strategică pentru perioada cât se va afla la conducerea acestui important organism internaţional. Sau mai exact cât va fi “gazdă” a G20, după cum a subliniat preşedintele rus Vladimir Putin, care a dorit să precizeze că ţara sa nu se va erija într-un comandant discreţionar al deciziilor ce vor fi luate de primele 20 de economii la nivel mondial.

Documentul include propunerile făcute de Federaţia Rusă pentru activităţile din 2013 ale G20 şi stabileşte priorităţile pe care Rusia se va axa pe perioada preşedinţiei sale până în decembrie 2013 când va ceda locul la conducerea rotativa a G20 Australiei. În topul preocupărilor se află măsurile pentru relansarea creşterii economice la nivel global, investiţii pentru crearea de locuri de muncă şi o mai bună reglementare a pieţelor financiare, dar şi lupta împotriva corupţiei.

Potrivit ministrului rus de Finanţe, Anton Siluanov, citat de portalul Vocea Rusiei, Moscova va cheltui aproximativ 5 miliarde de dolari pentru activităţile şi proiectele derulate pe timpul preşedinţiei G20.

G20 reuneşte cele mai mari economii din lume. În total, ţările membre ale grupului reprezintă 90% din PIB-ul mondial şi 80% din comerţul mondial.

Au statut de membru permanent în G20 19 ţări: Argentina, Australia, Brazilia, Marea Britanie, Germania, India, Indonezia, Italia, Canada, China, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, SUA, Turcia, Franţa, Africa de Sud, Coreea de Sud şi Japonia, plus Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new