Rusia şi Barack Obama – „răul pe care îl cunoaşte”
November 9, 2012
Presedintele rus, Vladimir Putin i-a trimis o telegramă miercuri preşedintelui american, Barack Obama, pentru a-l felicita pentru realegerea sa în funcţie, a anunţat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. Preşedintele rus îl va felicita telefonic, în curând, pe omologul său american, a mai precizat Peskov. Victoria lui Obama e un semnal bun pentru autorităţile ruse. La nivel politic, Moscova răsuflă uşurată. Una din problemele pe care preşedintle Statelor Unite Barack Obama le va avea în al doilea mandat la Casa Albă va fi relaţia cu Rusia. În primul său mandat, Obama a lansat conceptul de „resetare” a relației Americii cu Rusia, dar pe vremea aceea la Moscova era președinte actualul premier Dmitri Medevev.
Kremlinul şi-a dorit ca preşedintele Obama să obţină un nou mandat la Casa Albă, fiind considerat „răul pe care îl cunoaşte”. Discursul legat de Rusia al guvernatorului republican Mitt Romney a fost mult mai agresiv, el chiar numind Rusia „inamicul geopolitic al Statelor Unite”.
Amintim aici, ca atunci când Dmitri Medvedev încă era preşedintele Rusiei şi a avut o întâlnire la nivel înalt cu Barack Obama, preşedintele american i-a spus, cu microfonul deschis, lui Medvedev că aşteaptă să treacă alegerile din Statele Unite, ca să poată fi mai flexibil pe problema spinoasă care a rămas între Washington şi Moscova, scutul american antirachetă. Episodul a generat un urias val de critici din partea republicanilor, care vad in asta o slabiciune fata de Rusia.
Charles Grant, directorul Centrului pentru Reformă Europeană de la Londra explică de ce Kremlinul l-a preferat pe Barack Obama:
„Am fost de curând la Moscova, şi vorbind cu oameni din guvern – şi din afara lui – care activează în politica externă, mi-a fost clar că oamenii doreau să caștige Obama, pentru că era „răul pe care ei îl cunosc”. Nu le plăcea foarte mult de Obama – și au avut neînţelegeri în domenii precum scutul anti/rachetă – dar ştiau la ce să se aştepte şi aşa cum mi-a spus un membru al Dumei, Obama a înţeles că trăim într-o lume multi-polară”.
Grant e de părere că politica de resetare a relațiilor pe care Obama a aplicat–o în timpul mandatului de președinte al lui Medvedev s-a încheiat. După ce Putin a ajuns din nou președintele Rusiei, apropierea dintre Moscova şi Washington s-a evaporat, între cele două țări intervenind ceva mai multă răceală, chiar şi înainte de victoria lui Obama.
Oricum, sunt încă multe puncte divergente între Moscova şi Washington, dar politicienii ruşi sunt destul de sceptici că şi în al doilea mandat al lui Barack Obama se va rezolva ceva.
Leave a Reply