Rusia și Kazahstan – cooperare în cadrul “GLONASS ERA”

November 28, 2012

Până la sfârșitul anului 2012, Rusia și Kazahstan vor definitiva cum se va concretiza cooperarea pentru proiectul “GLONASS ERA”, a declara la Astana, vice prim-ministrul Rusiei, Vladislav Surkov, după discuțiile purtate cu prim-ministrul Kazahstanului, Serik Ahmetov, informează primeminister.kz site. La rândul său, primul ministru S. Ahmetov a spus că Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Kazahstan lucrează  deja pentru introducerea unui astfel de sistem în țară.

La începutul lunii noiembrie, Rusia a invitat Kazahstanul să participe la proiectul privind comercializarea tehnologiei GLONASS – “GLONASS ERA” (Răspuns de urgență în caz de accidente). “ERA-GLONASS” este un proiect privind asistenţa medicală de urgență în cazul accidentelor de maşină. Sistemul pentru răspuns de urgență reduce cu 30% timpul de sosire a ambulanței și salvatorilor la locul accidentului.

La finalul reuniunii, Vladislav Surkov a acordat un interviu jurnaliștilor kazahi în care a menţionat că un coridor de transport eurasiatic este imposibil fără cooperarea cu Kazahstanul. “Eu cred că suntem reciproc interesați de introducerea tehnologilor de navigare pe baza sistemului GLONASS, atât pe teritoriul Rusiei și pe teritoriul Kazahstanului. Suntem gata pentru negocieri și aşteptăm ca sferele principale ale cooperării să fie definite până la finele acestui an “ a spus el. “Astăzi, am venit aici pentru a discuta despre posibilitatea unei cooperări în domeniul de dezvoltare a sistemului de navigație” – a declarat Surkov, subliniind că  “noi considerăm Rusia ca o ţară de tranzit, şi suntem foarte conştienți de faptul că, fără o cooperare deplină cu Kazahstanul, coridorul de transport Eurasiatic nu se poate dezvolta.” “Cred că avem un interes comun privind punere în aplicare a sistemului “GLONASS ” şi a tehnologie de navigare asociate” – a adăugat vice prim-ministrul rus.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new