Rusia și US au semnat un Memorandum pentru prevenirea incidentelor aeriene în teatrul de operațiuni din Siria

October 20, 2015

Rusia și Statele Unite ale Americii au semnat marți un protocol de acord vizând să prevină posibilele incidente între avioanele celor două țări în spațiul aerian al Siriei, a anunțat Pentagonul, citat de AFP. De asemenea, informația a fost confirmată și de Anatoli Antonov, vice-ministru rus al Apărării, potrivit site-ului oficial al Ministerului moscovit.

Cu semnăturile de astăzi (marți), protocolul de acord este în prezent intrat în vigoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

“Memorandumul conține un număr de reguli și restricții vizând să preîntâmpine incidente între avioanele ruse și americane” care efectuează, în cadrul unor operațiuni diferite, lovituri aeriene contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, a subliniat Anatoli Antonov, citat de agenția RIA Novosti.

‘Deconflict’ agreement to prevent risk of a US-Russian clash over Syria

Reamintim că atunci când a început să efectueze misiuni de bombardament în Siria, la 30 septembrie, Rusia a cerut negocieri pentru “deconfliction”, termen englez ce poate fi tradus ca însemnând ”schimbul de informații pentru evitarea unui incident între aeronave ale unor țări diferite care intervin în același teatru de operațiuni”.

Până în prezent, în spațiul aerian al Siriei nu s-a întâmplat niciun incident major, dar, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării, avioane ale coaliției Occidentale au fost nevoite să își schimbe ruta pentru a evita să se găsească în aceeași zonă cu avioanele Forțelor AeroSpațiale ruse.

O coaliție alcătuită din circa 60 de țări, condusă de Statele Unite, a lansat lovituri aeriene contra SI în Siria în septembrie 2014, la câteva săptămâni după operațiuni similare în Irak.

Rusia afirmă la rândul ei că are ca țintă SI și alte grupuri “teroriste”, dar Pentagonul susține că vizează rebeli care luptă împotriva forțelor fidele președintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new