Rusia și Venezuela – parteneriat pentru exploatarea resurselor de petrol și gaz din Atlanticul de Nord

October 8, 2014

Rusia și Venezuela au căzut de acord cu planurile pentru exploatarea câmpurilor de petrol din larg și a zonelor cu gaz din Atlanticul de Nord; cooperarea economică vizează și construcția unei uzine cu putere termală.

Înțelegerea pare să sugereze buna cooperarea dintre cele două națiuni, Venezuela fiind al doilea mare partener comercial al Rusiei din America Latină. Purtătorul de cuvânt al Ministrului Afacerilor Externe din Rusia, A. Lukashevich, a declarat marți, 7 octombrie 2014: „Investiția noastră în cooperarea cu Venezuela se bazează pe proiecte îmbinate în cadrul sectorului energetic, primul și cel mai important fiind dezvoltarea proiectelor de explorare și exploatare a resurselor de petrol și gaz”.  Oficialul rus a dezvăluit planurile pentru viitoarele proiecte comune dintre cele două țări, inclusiv a dezvoltării zonelor din larg și construcția unei uzine termale în Venezuela. Cele două țări cooperează de asemenea și în sectorul tehnico-militar, spune acesta, citat de Voice of Russia.

Declarația reprezentantului diplomației de la Moscova survine în contextul în care Rafael Ramirez, Ministrul Afacerilor Externe din Venezuela, este așteptat să ajungă pe data de 8 octombrie în capitala Federației Ruse pentru o întrevedere cu omologul său, Sergei Lavrov. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a lui Ramirez ca ministru al Afacerilor Externe din Venezuela.

Venezuela este al doilea mare partener comercial al Rusiei în America Latină, după Brazilia. Câteva dintre cele mai importate companii energetice rusești, precum Gazprom, Rosneft, Luckoil, National Oil Consortium și Inter RAO operează pe piața din Venezuela.  Rusia și Venezuela împart aceleași păreri referitor la o serie din problemele internaționale curente cum ar fi situația din Ucraina și cea din Orientul Mijlociu, a precizat Lukashevich, conform RIA Novosti. „Rusia și Venezuela arată unitate în evaluarea incidentelor din Ucraina, în modul de formulare a unei soluționări a problemelor din Orientul Mijlociu. Țările noastre manifestă poziții similare în cadrul Organizației Națiunilor Unite și Consiliului Drepturilor Omului” a mai explicat  Lukashevich.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new