Rusia: Sistemele S-300 livrate Iranului nu ameninţă Israelul

April 16, 2015

Sistemele ruseşti de rachetă de tip S-300 care urmează să fie livrate Iranului sunt de natură defensivă şi nu pot constitui o ameninţare pentru Israel, a dat asigurări miercuri, la Paris, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Puşkov, citat de agenţia rusă Tass.

“Nu pot să fiu de acord” cu avertizările unor politicieni israelieni potrivit cărora sistemele de rachete ruseşti de tip S-300 pe care Iranul vrea să le primească până la sfârşitul acestui an constituie “o ameninţare pentru securitatea Israelului” a afirmat Puşkov.

“Este vorba de un sistem antirachete care nu poate fi folosit în scopuri ofensive. Acest sistem a fost conceput doar pentru apărare în caz de atac aerian”, a precizat oficialul de rang înalt de la Moscova în cadrul unei intervenţii la un eveniment organizat de Asociaţia pentru dialog franco-rus.

Potrivit agenției Mediafax, Aleksei Puşkov a făcut aceste declaraţii a doua zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au purtat o discuţie telefonică în cadrul căreia cei doi lideri au discutat pe marginea deciziei Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300.

Potrivit Kremlinului, Putin i-a atras atenţia lui Netanyahu asupra faptului că sistemele de rachete de tip S-300 sunt strict defensive şi incapabile, prin urmare, să constituie o ameninţare pentru securitatea statului evreu sau a altor ţări din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, şeful Guvernului israelian şi-a exprimat nemulţumirea faţă de anularea acestui embargo, potrivit cancelariei lui Netanyahu. “Premierul Netanyahu i-a spus preşedintelui Putin că acest demes nu va face altceva decât să accentueze agresiunea Iranului în regiune şi va compromite securitatea Orientului Mijlociu” se arată în comunicatul Guvernului israelian, citat de jurnaliștii de la Mediafax.

Vladimir Putin a semnat luni un decret care va permite intensificarea schimburilor economice între Rusia şi Iran, inclusiv vânzarea unor sistemele de rachete de tip S-300.

Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran. Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede livrarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură denunţată imediat de Statele Unite şi Israel.

Sursă: Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new