Rusia – Submarinul strategic Alexander Nevsky va intra azi în componența Forțelor Navale

December 23, 2013

Cel de-al doilea submarin strategic (din clasa Borey) cu propulsie nucleară, purtător de rachete balistice ”Alexander Nevsky”, se va alătura Forțelor Marinei ruseîn timpul unei ceremonii oficiale ce va avea loc la șantierul naval Sevmash astăzi, 23 decembrie, a declarat o sursă din cadrul administrație locale din Severodvinsk, citată de Ria Novosti.

“Lansarea în funcțiune a submarinului și intrarea sa în componența flotei, precum și o ceremonie de ridicare a drapelului pe submarinul nuclear Alexander Nevsky, va avea loc pe 23 decembrie”, a declarat sursa pentru RIA Novosti. Oficialul a confirmat că Ministrul rus al apărării, Sergey Shoigu va participa la ceremonia de la șantierul naval Sevmash în nordul orașului Severodvinsk, alături de Comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolyov.

Rapoartele anterioare ale mass-media care citau surse din cadrul Ministerului Apărării susțineau că lansarea noului submarin va fi amânată până în 2014, după eșecul înregistrat de sistemul de rachete Bulava de la bord în timpul verificărilor făcute în luna septembrie. Alexander Nevsky, cu o lungime cât aproape două terenuri de fotbal, poate transporta 16 rachete Bulava, fiecare dotate cu până la 10 focoase nucleare.

Primul submarin strategic (din clasa Borey), Yury Dolgoruky, a intrat în serviciu în luna ianuarie a acestui an. Înzestrarea Flotei cu submarine noi, dotate cu rachete balistice reprezintă un pilon important din triada nuclear strategică a Rusiei, cărora li se adaugă sistemele terestre și bombardierele nucleare din cadrul Forțelor Aeriene.

Submarinele din clasa BOREY sunt construite de Rusia în perioada post-sovietică și vor forma elementul de bază al flotei de submarine strategice, înlocuind mai vechile și depășitele d.p.d.v. tehnologic Typhoon, Delta-3 și Delta-4. Potrivit planurilor de modernizare și re-tehnologizare a armatei, Marina Rusă ar trebui să primească în serviciu său 8 submarine din clasa Borey până în 2020. Cel de al treilea submarin, Vladimir Monomakh, este așteptat să înceapă testele de verificare în această lună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new