Rusia – Volgograd, situație de urgență după două atentate consecutive

December 30, 2013

Cu doar 40 de zile înainte de începerea JO de iarnă de la Sochi, extremiștii islamici din Caucazul de Nord par deciși să întindă la maxim nervii autorităților ruse. Cincisprezece persoane au murit şi alte 27 au fost rănite în urma unei explozii produse luni dimineaţă într-un troleibuz din Volgograd, în sud-vestul Rusiei, unde cu o zi anterior un alt atentat sinucigaş a provocat moartea a 17 persoane și peste 20 de răniți, au anunţat agenţiile ruse.

Atentatul comis luni dimineaţa într-un troleibuz la Volgograd, în sud-vestul Rusiei, este opera unui kamikaze şi pare să aibă legătură cu cel comis cu o zi înainte în gara centrală din oraş, au anunţat anchetatorii, citaţi de AFP.

Primele elemente ale anchetei privind acest atentat arată că “dispozitivul exploziv a fost declanşat de un kamikaze de sex masculin”, a precizat comitetul de anchetă rus într-un comunicat. Bomba a explodat în momentul în care troleibuzul traversa o zonă apropiată de una dintre pieţele oraşului. Un reporter al Itar-Tass, care s-a aflat la faţa locului, a declarat că troleibuzul a fost spulberat de explozie, din el rămânând doar carcasa metalică.

“A fost deschisă o anchetă pentru atentat terorist şi trafic de arme”, a declarat pentru agenţiile ruse Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al comitetului de anchetă, organismul care se ocupă de principalele investigaţii din Rusia. Explozibilul folosit pentru atentat prezintă elemente “identice” cu cel folosit duminică, ceea ce “confirmă versiunea unei legături între cele două atentate”, a adăugat Markin.

UPDATE: Potrivit Mediafax, preşedintele României, Traian Băsescu i-a transmis luni un mesaj de condoleanţe preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în urma atentatelor teroriste petrecute în Volgograd în ultimele zile.

“Stimate Domnule Preşedinte, am aflat cu profundă tristeţe vestea despre succesiunea de evenimente tragice care s-au produs la Volgograd în urma cărora şi-au pierdut viaţa zeci de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Sunt mâhnit de faptul că oameni nevinovaţi, lipsiţi de apărare, au fost ucişi în cel mai laş mod cu putinţă. În aceste momente de grea încercare, doresc să vă transmit, în numele poporului român, cât şi al meu personal, profunda noastră solidaritate faţă de rudele îndurerate ale celor care şi-au pierdut viaţa în urma acestui cumplit act de terorism, precum şi speranţa noastră pentru grabnica însănătoşire a persoanelor care au fost rănite”, se arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele Băsescu îi asigură pe omologul său rus, Vladimir Putin de sprijinul României în efortul de a combate astfel de fenomene care ameninţă valorile fundamentale “în care credem deopotrivă”.

“Vă rog să primiţi, stimate Domnule Preşedinte, sincere condoleanţe şi asigurarea întregii noastre compasiuni faţă de cetăţenii Federaţiei Ruse afectaţi de acest eveniment dramatic”, se mai arată în mesaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new