Russia Today, citând un ministru eston: ”Lunetiştii care au deschis focul la Kiev erau recrutaţi de proeuropeni”

March 5, 2014

În Ucraina, “există impresia din ce în ce mai clară că în spatele lunetiştilor nu a fost Ianukovici, ci a fost cineva din cadrul noii coaliţii proeuropene” , îi spune Urmas Paet lui Catherine Ashton într-o înregistrare difuzată online de Russia Today.

“Cred că vreau să investigăm. Vreau să spun că nu auzisem asta până acum, este interesant”, i-a replicat ministrului eston șefa diplomației europene.

Urmas Paet a confirmat că a avut conversaţia cu baroneasa Ashton pe 26 februarie 2014.

Paet a explicat că are informaţiile de la Olga Bogomoleţ, medic-coordonator al serviciului medical de voluntariat care există în Piaţa Independenţei din Kiev. Bogomoleţ a comunicat că victimele ambelor părţi din Piaţa Independenţei au fost împuşcate cu aceleaşi tipuri de arme. Cu toate acestea, Bogomoleţ a admis, pentru publicaţia Daily Telegraph, că nu a avut acces la victimele din rândul forţelor de ordine, fără a explica de unde a obţinut informaţiile care au condus la concluzia evocată.

Urmas Paet a cerut lansarea unei anchete în cazul victimelor de la Kiev, cerând tratarea cu obiectivitate a declaraţiilor sale. “Le cer jurnaliştilor să trateze această înregistrare cu atenţie. Eu mă refeream la teoriile care circulă despre ce s-a întâmplat în Ucraina”, a spus ministrul eston de Externe.

Conform bilanţului oficial, cel puţin 82 de persoane – protestatari şi agenţi ai forţelor de ordine – au murit în violenţele care au avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev la sfârşitul lunii februarie. Opoziţia ucraieană a acuzat forţele de ordine că au deschis focul spre protestatarii proeuropeni, iar criza a condus la demiterea de către Parlament a preşedintelui Viktor Ianukovici. Între timp, o Administraţie interimară proeropeană a fost instalată la Kiev, iar noile autorităţi au emis un mandat internaţional de arestare pe numele fostului preşedinte Viktor Ianukovici, acuzat de “crime în masă” şi refugiat în Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new