S-au încheiat exercițiile navale BLACKSEAFOR; urmează Doverie – 2012

August 21, 2012

În perioada 6 – 21 august 2012 în Marea Neagră se desfășoară cea de-a 12 ediție a exercițiilor grupării de cooperare navală BLACKSEAFOR la care au participat Bulgaria, Rusia, România, Turcia şi Ucraina. Activităţile grupării navale cuprind exerciţii navale de apărare colectivă, căutare şi salvare a oamenilor căzuţi în apă, intervenţie pentru ajutorarea unei nave avariate, precum şi acţiuni de limitare a efectelor unor accidente cu repercusiuni asupra mediului. În cadrul acestor manevre, România a participat cu echipajul Corvetei “Contraamiral Horia Măcelariu“. Într-un interviu acordat emisiunii Euroatlantica (RRA), căpitan comandor Liviu Coman, comandantul navei românești participante, a precizat că în cadrul activării BLACKSEAFOR din acest an “între navele participante au fost executate şedinţe de schimbare de personal, în sensul în care membri ai fiecărei nave au participat la activităţi la bordul altor nave, s-au instalat echipamente de comunicaţii la bordul fiecărei nave, în vederea transmiterii în mod oportun a datelor şi a situaţiilor de pe mare. S-au executat activităţi de antrenament şi instruire în ceea ce priveşte exerciţiile de reaprovizionare pe mare, de căutare şi salvare pe mare, de transmitere a informaţiilor cu privire la oamenii căzuţi în apă, exerciţiu de fotografiere din aer a navelor pe timpul desfăşurării unor exerciţii de manevre.“

După încheierea exerciţiilor grupului de cooperare navală la Marea Neagră BLACKSEAFOR, navele reprezentanţii forţelor navale militare ale ţărilor de la Marea Neagră, aflate temporar în baza din portul Novorossiisk, vor asista la o serie de exerciții navale ale marinei militare a Federației Ruse desfășurate sub titulatura Doverie (trad. Încredere).

La manevrele Flotei Navale ruse vor participa 3 nave de luptă, 4 nave ajutătoare, un elicopter Ka-27 – varianta de căutare-salvare, o subunitate specială de luptă împotriva diversioniştilor şi un grup de desant-paraşutare ce aparţine aviaţiei navale, relatează purtătorul de cuvânt al Flotei Mării Negre, Veaceslav Tuhaciov, citat de Vocea Rusiei. Exerciţiile „Doverie-2012” au devenit un fel de continuare a manevrelor internaţionale antiteroriste ale grupului de cooperare navală la Marea Neagră BLACKSEAFOR. Acest grup efectuează exerciţii din 2001, mai precizează Veaceslav Tuhaciov.

Novorossiisk este punctul principal privind conducerea exerciţiilor militare navale la ţărmul rusesc ale statelor ce fac parte din grupul BLACKSEAFOR. În zona de responsabilitate a bazei a fost înfiinţat şi funcţionează cu succes un centru permanent de coordonare, notează publicația rusă. În portul din Novorossiisk pot fi observate des nave de luptă ce aparţin Forţelor Navale SUA, Marii Britanii, Franţei, Italiei, Turciei, Greciei, Bulgariei, Olandei, Uruguayului, Georgiei, Ucrainei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new