Să le reamintim că noi suntem România

October 20, 2016

Astăzi, pe marginea unui bulevard din Bucureşti, o mână de oameni îl comemorează pe Bogdan Gigină. Părinţii, câţiva colegi, câte un trecător grăbit mai aruncă o privire şi se opreşte o clipă, cât pentru un gând bun, două fete foarte tinere, în canadiană reflectorizantă, aşează florile adunate şi plâng discret, uitând o clipă de ţinuta cazonă. Cam atât.

În alt colţ al oraşului, într-un părculeţ minuscul, începe ridicarea monumentului “Colectiv”. La fel, câteva rude, membri ai asociaţiei care a avut iniţiativa, muncitorii care urmează să facă asamblarea şi doi, trei voluntari.
Unde-s tinerii frumoşi şi liberi?
Unde-i Preşedintele?
Unde-i Primul Ministru?
Unde-i fostul Ministru de Interne, care a făcut şi desfăcut guverne timp de opt ani, cum şi cu cine a vrut?

Zilele trecute, la Sibiu, printr-o coincidenţă funestă, au murit două asistente medicale, două doamne, femei, mame, fiinţe umane, până la urmă. Au murit de epuizare, diagnosticate post mortem cu edem pulmonar şi probleme cardiace, diagnostic specific bărbaţilor şi rarisim la femei, care duc o viaţă mult mai chibzuită, nu fumează, nu beau, sunt mai calme, merg mult pe jos, se odihnesc suficient. Au murit pur şi simplu de oboseală şi stres, la serviciu, cu teama concedierii în suflet, teamă indusă permanent de şefi şi suprapusă odios peste simţul datoriei pe care, oricum, femeile îl au foarte dezvoltat.
Între cele două decese, Preşedintele a ieşit şi ne-a vorbit de ursuleţul mort. Nicio vorbă despre oameni. Nici măcar una!

De Primul Ministru, Ministrul Sănătăţii, al Internelor, de alţi politicieni care şi-au construit cariera politică călcând pe cadavre şi ale ale căror gesturi aberante reverberează până astăzi, nici n-are rost să mă mai întreb. Ăştia nu-s decât unelte în mâinile unei entităţi greu de definit, ce pune semnul egal între politicianism şi lipsa de scrupule si care nu iubeşte poporul ăsta, nu iubeşte oamenii, în general, se iubeşte doar pe sine.

La ora 19.02, ora raportării evenimentului “Bogdan Gigină”, toate girofarele din oraş vor fi aprinse, în semn de respect pentru cei căzuţi la datorie, indiferent că au pe piept vulturul sau crucea roşie. Care, pe unde sunteţi la acea oră, aprindeţi o lumină, să le reamintim că noi suntem România !

Septimiu Pan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new