Scandalul Arafat – un remake al aceleiași drame politice

December 3, 2015

Observ, cu luciditatea privitorului de la distanță, cum se încearcă din răsputeri debarcarea lui Raed Arafat. Și asist – recunosc, nu fără un oarecare dezgust – la acest linșaj public, lipsit complet de justă cauză.
”Coada de topor” utilizată în acest demers poartă numele de Tolontan! Adică un tip ajuns “jurnalist” la ordin.. pardon, mai degrabă cu ordin să se priceapă și la comentariile sportive și la anchetele pe justiție privind infracțiunile economice ale gulerelor albe, iar mai nou și la cum stau lucrurile cu infecțiile persoanelor cu arsuri extinse, respectiv infecțiile nosocomiale.
Tolo este exact genul de propagandist extrem de util în astfel de situații, numai bun de asmuțit, și căruia – dacă îi mai și furnizezi un material cu o oarecare aparență de validitate în ochii publicului mai puțin în temă cu subiectul (își mai amintește cineva de calculele sofisticate ale ”expertului” fizician Funeriu, încercând să convingă publicul de nevinovăția lui Băsescu?!) – nu va pregeta nici un moment să împroaște cu noroi în stânga și dreapta, devenind fanatic în convingerile sale, ferm convins de faptul că este deținătorul adevărului absolut și cunoscător al justei dreptăți, demascarea și pedepsirea vinovaților devenind pentru el o misiune mesianică.
Atacul lui Tolontan, evident că a fost preluat imediat și susținut cu entuziasm – unul demn de cauze mai nobile cred – de echipele de postaci, dar și de întreaga presă aservită. Acum isteria a atins deja punctul acela în care a încerca să răspunzi logic și cu argumente este imposibil, orice argument fiind respins chiar înainte de a fi enunțat cu subiect și predicat. Ce și cui să mai spui că pielea este cel mai mare organ al omului și principala barieră împotriva bacteriilor și virușilor, oricare și de oriunde ar fi ei. Ori tocmai aceasta este afectată major în cazul multor victime, și ca atare capacitatea lor de a lupta cu agenții patogeni din mediul înconjurător e aproape inexistentă. Cum să le mai explici că infecțiile nosocomiale sunt marea problemă a medicinii moderne pe care nici măcar mărețul Occident*, la care ne închinăm din sculare-n culcare, nu a reușit să o rezolve?
Sau pur și simplu, mai contează că nu era treaba lui Raed Arafat să construiască în România spitale perfect sterile? Nu! Toți urlă acum cu spume la gură împotriva lui Arafat (și a medicilor din diferite alte spitale – victime colaterale ale acestei isterii!), care din salvator a devenit brusc pericol public, criminal în masă sau ceva de acest gen. În fapt, asistăm la o nouă tentativă a unora de a pune mâna pe sistemul medical de urgență construit de Arafat. Acest sistem fiind unul dintre puținele lucruri profitabile, funcționale, rămase “neprivatizate” în România de azi. Sistem care, odată ajuns în proprietatea și/sau sub managementul cui trebuie, va trebui reformat, îmbunătățit, eficientizat. Iar pentru asta vor trebui alocați mai mulți bani de la buget. Totul împachetat și vândut frumos publicului larg (și votant!) sub frumoasa lozincă “pentru binele și în beneficiul pacienților noștri!”
Ceea ce vedeti acum că i se întâmplă lui Arafat este unul din lucrurile acelea ”bine făcute”. Sau bine ordonate ! Pas cu pas, ca la carte! Doar că, iar aici nu mă refer la cartea scrisă pentru și în numele lui Iohannis. Am mai vorbit despre manipularea cinică a emoțiilor publice în cazul celor întâmplate în clubul Colectiv și am arătat cum de la lozinci generale gen “Corupția ucide”, “Dorim reformarea socio-politică a României” s-a ajuns la revendicări concrete gen “Jos guvernul Ponta!”. Odată realizat acest deziderat politic, restul revendicărilor s-au disipat ca un fir de fum în bătaia vântului. Tratamentul care i se aplică în acest moment lui Arafat este fix din aceeași categorie, același film cu fix aceleași personaje în regie și la masa de montaj. Un epilog, dacă vreți, a unui remake a dramei politice dâmbovițene, aceeași peliculă cu același final, dar în care avem doar un nou actor în rolul personajului central.
Sorin Ardelean
____________________________
* The CDC estimates 2 million people in the United States are infected annually by hospital-acquired infections, resulting in 20,000 deaths. The most common nosocomial infections are of the urinary tract, surgical site and various pneumonias.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new