Scrisoare deschisă adresată Președintelui României, domnul Klaus Johannis

July 6, 2016

Adrian Severin

Domnule Președinte,

La data de 5 iunie 2016, fostul Prim Ministru și Ministru de Externe, prof. dr. Adrian Năstase, v-a trimis o Scrisoare deschisă prin care vă solicită să luați măsurile necesare spre a-i determina pe Ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Hans Klemm, cât și pe ceilalți diplomați americani acreditați aici, să respecte prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice dintre state și să se abțină de la a face considerații publice de orice fel referitoare la treburile interne ale României, precum și la aspectele concrete ale relațiilor bilaterale americano-române. Potrivit Convenției amintite toate aceste teme trebuie discutate exclusiv cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu un alt minister desemnat de Guvernul român.

Scrisoarea lui Adrian Năstase către Klaus Iohannis

Domnule Președinte Iohannis,

Traian Băsescu v-a lăsat o mostenire grea – între altele, acțiunea obedientă față de Statele Unite  („Licuriciul cel mare”) – Theo Peter, ștergerea datoriilor Irakului și multe altele. Această acțiune obedientă a încurajat ambasadorii americani la Bucuresti să încalce, începând cu 2005, toate normele acceptate ale diplomației. Nu are rost să revin asupra celor întâmplate în ultimii ani.

Recent însă, răspunzând  criticilor unor oameni politici români, ambasadorul Hans Klemm a afirmat: „E datoria mea să fac observatii in mod public”. Cu alte cuvinte, să continue să se pronunte public in chestiunile de politică internă românească.

Consider că, in calitate de presedinte al României, aveti DATORIA să-l invătati pe ambasadorul Klemm că are datoria de a NU face observatii in public. Puteti, spre exemplu, să-l insărcinati pe unul din consilierii dvs. să-i înmâneze textul Conventiei de la Viena, din 1961, referitoare la relatiile diplomatice, în care se arată: „Art. 41 – 1. Fără prejudiciul privilegiilor si imunităilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii si imunităti au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.”

Nu cred că ratificând Conventia, in 1968, România a făcut o exceptie pentru SUA. Si nu cred că ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii român si american să se pronunte asupra chestiunilor de politică internă din cele două tări.

Consider că i se poate atrage atenția ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau în numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe lângă autoritătile române si nu pe lângă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agentii de presă. Conform aceluiași articol din Conventia de la Viena,  „2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredintate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul său, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.”

S-ar putea ca dl ambasador să nu înțeleagă aceste texte. Există un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste: ” 1. Statul acreditar poate oricînd, si fără a trebui să motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt functiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.” Simplu.

Domnule Presedinte,

prin încălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umilește nu doar autoritățile statului român ci și pe fiecare dintre noi.

Cu speranța unei reacții de demnitate

și cu expresia considerației cuvenite,

Adrian Năstase

5 iulie 2016

Am onoarea de a vă aduce la cunoștință pe această cale acordul meu total cu punctul de vedere exprimat de domnul Năstase, precum și susținerea integrală a demersului său, cu următoarele două precizări:

 

     1. Acest demers nu are caracter antiamerican ci dimpotrivă, este menit să susțină parteneriatul strategic româno-american, eliminând amenințarea proiectată asupra sa de sentimentele tot mai extinse de americanofobie și occidentalofobie ale românilor, alimentate de comportamentul contrar prevederilor dreptului internațional al diplomaților americani acreditați în România. Respectivul comportament a fost, de altfel, criticat și de distinși reprezentanți ai diplomației americane. Prin subminarea bazelor populare ale relației strategice dintre România și SUA, el pune în pericol arhitectura de securitate europeană, la care țara noastră a lucrat cu sârg în ultimele decenii, și, pe cale de consecință, periclitează securitatea națională a României.

     2. Solicitarea domnului prof. dr. Adrian Năstase trebuie extinsă și asupra reprezentanților diplomatici ai altor state care apelează la procedee similare (ex.: Germania, Marea Britanie, Olanda).

Mă folosesc de acest prilej pentru a-i încuraja pe toți ceilalți foști demnitari români implicați de-a lungul timpului în conducerea acțiunii externe a României (șefi de stat și guvern, miniștri de externe și ai apărării etc.), și care în prezent nu dețin funcții executive de natură a le impune o atitudine rezervată, să se alăture public acestor apeluri, facilitându-vă astfel, domnule Președinte, îndeplinirea datoriei constituționale de a apăra suveranitatea, demnitatea și securitatea statului român.

 

Cu cele mai distinse sentimente,

 

Prof. dr. Adrian Severin

Ex Vice-Prim ministru și Ministru al Afacerilor Externe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new