Scrisoare Publică adresată Excelenței Sale PIRKKA TAPIOLA

April 5, 2016

Excelenței Sale Ambasador Pirkka Tapiola
Domnule Ambasador, așa cum probabil cunoașteți, în spațiul public circulă informații în legătură cu anumite afirmații/declarații care vi se atribuie și care, dacă sunt reale, ‎ar reprezenta o jignire la adresa Republicii Moldova, dar și la adresa unor lideri ai partidelor din opoziție și de la putere.
Ceea ce inițial părea a fi un zvon răutăcios, adică faptul că i-ati numit pe liderii opozitiei “bădărani”, pe cei ai puterii “mafioți”‎, iar Republica Moldova “un sat strategic”, din păcate începe să se confirme și în discuțiile cu alți reprezentanți ai corpului diplomatic și cu unii colegi jurnalisti, care afirmă că folosiți astfel de formulări inclusiv în întâlnirile de lucru pe care le aveți .  ‎
Având în vedere că este vorba de un subiect sensibil, dar și că sunteți un susținător al transparenței și libertății de exprimare în spațiul public, vă adresez rugămintea de a răspunde la două întrebări‎:
1. Ati numit vreodată Republica Moldova cu apelativul: “sat strategic”, fie că ați folosit această formulare in engleză, rusă sau română? Si dacă ati făcut-o, cred că este important să le explicați cetățenilor si de ce considerați că țara lor este un sat.
2. Ati spus vreodată despre unii lideri ai opozitiei ca sunt “bădărani”, iar despre unii lideri ai puterii că sunt “mafioti”? Dacă răspu‎nsul este afirmativ, vă rog să precizati cum se potrivesc astfel de ”metafore” de limbaj cu statutul unui diplomat si, desigur, să prezentati probele care să vă confirme spusele, să precizați numele liderilor “bădărani” si “mafioti”, astfel încât să nu se simtă etichetați cu aceste sintagme și liderii politici pe care nu i-ați vizat.
Imi exprim speranta că voi primi un răspuns sincer, pentru că, în opinia mea, dacă ați făcut astfel de afirmații despre țara în care vă desfășurați activitatea diplomatică, aceasta reprezintă o gravă încălcare a uzanțelor diplomatice și vă rog să precizati dacă aceasta este pozitia UE față de Republica Moldova sau doar a Dvs. personală.
Consider că subiectul trebuie lămurit transparent cât mai curând, deoarece astfel de chestiuni controversate pot afecta serios încrederea cetățenilor Republicii Moldova în principiile și valorile promovate de UE, pe care o percep ca pe un partener important pentru prezentul și viitorul lor. ‎
Victor Nichituș, jurnalist
PS : Un e-mail cu acest continut a fost trimis pe adresa electornică a Delegatiei UE in Republica Moldova. Conform uzanțelor, aștept un răspuns  la această scrisoare în termenul stipulat de prevederile legale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new