Şeful diplomaţiei române în polemică cu Dmitri Rogozin

November 20, 2012

Şeful Ministerului Afacerilor Externe din România, Titus Corlăţean, a răspuns la atacul vice-premierului rus, trimis special al preşedintelui Federatiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care în preambulul vizitei în Republica Moldova declara că România nu va fi întrebată de nimeni dacă Rusia să-şi deschidă consulat la Tiraspol sau nu. “Acela, care se află în contradicţie cu principiile de drept internaţional, are probleme de nervozitate” a spus ministrul român, citat de jurnalistul de la RFI.ro. El de asemenea a comunicat că pentru el în această problemă mai importantă este poziţia Moldovei, decât a Rusiei. “Avem o poziție importantă în interesul direct al acestui stat. Și Moldova la rândul său în mod foarte clar şi-a exprimat poziția sa” – a declarat șeful Ministerului român al Afacerilor Externe. “Aparent, domnul Corlățean a avut în vedere o declaraţie a Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a subliniat săptămâna trecută că un consulat rus poate apărea la Tiraspol numai după ce trupele rusești părăsesc regiunea transnistreană, precum și după revenirea republicii nerecunoscute sub jurisdicția Chișinăului“, a comentat ediţia de Chişinău a publicaţiei Komersant. Anterior, ministrul Corlățean a declarat că în ce priveşte Consulatul Federatiei Ruse de la Tiraspol – nu este tocmai problema principală pe care România ar trebui să‑şi exprime propria poziţie, dar “nu există nici un alt stat care să fi recunoscut Transnistria” și “prin urmare, Rusia nu are o bază juridică pentru a deschide un consulat în regiune.” Dmitri Rogozin a răspuns scurt la aceasta pe pagina sa de pe Facebook: «Și pe tine, române, noi să te întrebăm  nu ne pregătim”, declanşând astfel continuarea schimbului acid de replici cu oficialul român. În replică la noua declaraţie a ministrului Corlăţean, Rogozin (pe contul său de Twitter) şi-a exprimat ironic speranţa că vorbele diplomatului român au fost în realitate mai puţin scorţoase decât a reieşit din traducerea în rusă, sugerând de asemenea că dacă MAE are întrebări referitoare la subiectul în cauză, secretariatul său este gata să ofere tălmăcirea spuselor vice-premierului rus.

Precizăm că în urma recentei vizite de lucru şi a negocierilor purtate cu oficialii de la Chişinău, Dmitri Rogozin a obţinut acordul doar pentru deschiderea Consulatului de la Bălţi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new